Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, modificarea Codului Fiscal, "mult asteptata" Revolutie Fiscala de care se temea mediul de afaceri. Astfel, printre masurile adoptate se numara: contributiile de la angajator care vor trece la angajat, se introduce "Contributia asiguratorie pentru munca" in cota de 2,25% datorata de angajatori, intreprinderile cu venit de pana la 1 milion de euro vor fi impozitate cu 1% din venitul realizat.

13:39

Platforma Romania 100 solicita premierului Mihai Tudose sa nu adopte masuri "care bulverseaza toata economia Romaniei, cu efecte asupra veniturilor angajatilor".

"Apelam la responsabilitatea premierului sa nu adopte masuri care bulverseaza toata economia Romaniei si care vor avea efecte asupra veniturilor angajatilor. Platforma Romania 100 considera ca este inacceptabil ca filosofia fiscala a unei tari sa se rezume la o OUG aplicata dupa sase saptamani de critici asidue si in pofida tuturor ingrijorarilor intregii societati. Masurile fiscale de astazi se fac cu incalcarea regulilor de guvernanta din Codul fiscal, conform carora orice modificare sau completare a Codului fiscal trebuie sa fie promovata numai prin lege, cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", sustine Platforma Romania 100 intr-o postare pe Facebook.

In plus, organizatia sustine ca din februarie 2018 "multe salarii vor scadea", modificarea cotei de contributie la Pilonul II de pensii va micsora pensiile, iar modificarile Codului fiscal vor determina o pierdere anuala la buget de 4 - 5 miliarde lei in urmatorii patru ani.

13:44

Guvernul ar putea sa dea lovitura finala pilonului II

"Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Dar, atentie, fara fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a detaliat ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, citata de Agerpres.

La finalul lunii octombrie, Olguta Vasilescu, spunea ca nu exista riscul de a se renunta la Pilonul II de pensii, care, chiar daca are management privat, este al statului. "Nu exista asa ceva. Nu. Pana la urma Pilonul II e al statului, chiar daca are management privat. Cum sa renuntam, e o legislatie, sunt foarte multi oameni care apartin de acest pilon. Cum sa renuntam", a declarat Lia Olguta Vasilescu, potrivit Agerpres.

Intrebata daca va mai avea loc cresterea transferului contributiei individuale datorata la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cat era prevazut pentru anul 2016, acesta a afirmat ca acel procent a fost stabilit intr-o perioada in care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar ca acum nu crede ca mai este cazul ca procentul sa fie urcat in fiecare an.

13:49

Cateva sute de persoane protesteaza, la aceasta ora, in Piata Victoriei, in timp ce inauntru are loc sedinta de Guvern care ar urma sa aprobe modificarile Codului Fiscal ce au pus pe jar mediul de afaceri. Principalele scandari sunt clasicele "Jos guvernul", "PSD, Ciuma rosie", "Demisia".

Detalii, aici.

14:07

Oamenii continua sa vina in Piata Victoriei, cu masti, pancarte si lozinci noi.

14:39

Guvernul discuta miercuri si o ordonanta de urgenta referitoare la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei, de la 1.000 de lei, si a pensiei minim garantate la 640 de lei incepand cu 1 iulie 2018, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Pe ordinea de zi de astazi avem ordonanta de urgenta pe care am citit-o intr-o prima lectura saptamana trecuta si care se refera la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei si a pensiei minim garantate la 640 de lei incepand cu data de 1 iulie, la majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, indemnizatie minima, la suma de 1.250 de lei, de la data de 1 ianuarie 2018, si pastrarea cuantumului la Pilonului 2 de pensii ca si in 2017 pentru anul 2018", a explicat ministrul Muncii, la inceputul sedintei de Guvern.

15:19

Majorarea salariului minim va fi adoptata intr-o viitoare sedinta de Guvern, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, scrie Digi24.

„Intr-o prima lectura, saptamana trecuta, am citit hotararea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentat intr-o sedinta ulterioara. Acum se afla in transparenta decizionala pe site-ul ministerului si mai avem de luat avizul Consiliului Economic Social, dar nu sunt niciun fel de modificari”, a spus ministrul.

15:33

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal. Aceasta prevede transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, scrie Digi24.

Au fost de asemenea aprobate ordonantele privind cresterea pensiei sociale la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum si cea privind reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Lia Olguta Vasilescu a precizat insa ca valoarea nominala nu va fi afectata si ca scaderea s-a facut in urma mutarii contributiilor, care ar urma sa duca la o crestere a salariului net.

15:40

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat, miercuri, ca va propune Biroului Politic Executiv al PNL initierea si depunerea unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului Mihai Tudose, potrivit Agerpres. PNL va sesiza totodata Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constitutionala ordonanta de modificare a Codului fiscal, in cazul in care aceasta va fi emisa.

El a anuntat totodata ca PNL va apela "la toate formele de protest legale si constitutionale pentru a impiedica intrarea in vigoare a acestor aberatii fiscale care risca sa puna pe butuci economia romaneasca, inclusiv marsuri, mitinguri si toate celelalte forme de protest posibile".

15:44

Dupa ce au experimentat in trei etape inghetarea contributiei la Pilonul II, peste sapte milioane de romanii se confrunta acum cu scaderea acesteia de la 5,1% la 3,75% si, implicit, cu reducerea semnificativa a economiilor lor pentru pensie.

"Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR -n.r.) saluta mentinerea actualei arhitecturi a Pilonului II, dar atrage atentia ca reducerea procentului de contributii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de romani", potrivit unui comunicat al asociatiei, care subliniaza ca sistemul de pensii private Pilon II este o importanta parghie de siguranta pentru viitorii pensionari si, in acelasi timp, un factor de stabilitate in economia romaneasca.

Reducerea contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, potrivit APAPR, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital, arata APAPR.

16:06

Esenta modificarilor fiscale vizeaza norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale de catre multinationale, a declarat ministrul Finantelor, Ionut Misa.

"O alta masura, spunem noi benefica, chiar daca in media nu toata lumea este de acord cu noi si putem sa intelegem de ce nu este de acord cu aceasta masura, pentru ca masura se refera la transpunerea Directivei 1.164 (directiva europeana — n.r.) de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne. (...) Bineinteles ca masura este contestata pentru ca ea doreste sa limiteze deductibilitatea dobanzilor realizate intre firmele multinationale din Romania si companiile mama din afara tarii, pentru ca aceasta masura doreste sa impiedice transferul profiturilor din Romania catre alte tari, pentru ca aceasta masura doreste sa creasca profitul in Romania si implicit impozitul pe venit achitat de aceste companii in Romania. Deci, este evident o masura extrem de benefica mediului economic romanesc, bugetului de stat si implicit cetatenilor care vor beneficia de cresterea sumelor alocate si incasate la bugetul de stat, de mai multe spitale, de mai multe autostrazi, de mult mai multe beneficii in favoarea lor", a explicat ministrul Finantelor Publice.

16:07

Premierul Mihai Tudose l-a felicitat pe ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, ca prin modificarile care vizeaza Codul fiscal a reusit sa enerveze mai multe sucursale ale unor banci, care le-au dat liber angajatilor pentru a participa la protestul desfasurat, miercuri, in fata Guvernului.

"Felicitari, domnul ministru Misa, pentru alocutiunea de la inceput. Tocmai am aflat acum ca sunt niste sucursale ale unor banci care au dat liber angajatilor pentru a putea participa la mitingul din fata. Deci, sunteti pe drumul cel bun. Daca bancile sunt nervoase pe chestia asta, eu va felicit. Poate o sa plateasca si impozite", a declarat Tudose.

16:10

Modificarea Codului fiscal contine dispozitii exprese privind cazurile in care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, pentru evitarea posibilelor abuzuri din partea acestora, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, scrie Agerpres.

"Sunt mentionate dispozitii exprese cu privire la situatiile in care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, astfel cum rezulta din jurisprudenta Curtii de Justitie a UE. Masura vizeaza clarificarea situatiilor in care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, pentru a evita posibilele abuzuri din partea organelor fiscale. (...) Cred ca este o masura extrem de importanta pentru mediul de afaceri romanesc, o masura mult asteptata. Au existat extrem de multe discutii in spatiul public si in mediul de business legat de neacordarea unor deductibilitati TVA pentru achizitii pe lant. Practic, un agent economic onest si corect, care a achizitionat un bun sau un serviciu cu contract si a realizat o plata a acestor servicii transparent s-a trezit in imposibilitatea de a nu putea deduce TVA, pentru ca un al patrulea sau un al cincilea furnizor pe lant nu platise acest TVA catre stat. Se evita, practic, in viitor, posibilitatea crearii unei astfel de situatii din partea organului fiscal", a explicat ministrul Finantelor.

Misa a adaugat ca "organul fiscal va trebui sa poata demonstra dincolo de orice indoiala ca operatorul stia, sau ar fi trebuit sa stie, ca in lantul comercial din care fac parte tranzactiile derulate de acesta se produce o frauda privind TVA".

"Deci, obliga, practic, aceasta masura organul fiscal sa ia mult mai multe elemente in calcul si obliga organul fiscal sa fie atent si sa nu creeze o situatie nedorita si incorecta fata de un agent economic", a sustinut ministrul Misa.

El a adaugat ca o alta masura vizeaza accizele si taxele speciale.

"Este vorba de introducerea sanctiunii complementare privind confiscarea recipientelor si mijloacelor de transport utilizate pentru transportul si depozitarea produselor accizabile nemarcate sau marcate corespunzator ori cu marcaje false. Masura este extrem de necesara pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si, totodata, pentru asigurarea unui mediu concurential corect", a mai afirmat Misa.

17:23

Revolutia fiscala, aprobata prin modificarea Codului Fiscal

In domeniul impozitarii societatilor, OUG revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. Mentionam ca in prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

Totodata, se includ in acest sistem si persoanele juridice care nu intrau sub incidenta acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pietei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc si din domeniul extractiei resurselor naturale).

Totodata, ordonanta transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, prin:

  • limitarea deductibilitatii dobanzilor;
  • introducerea impozitarii la iesire - previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
  • consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autoritatilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive;
  • introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.

In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat si reducerea numarului contributiilor sociale de la de la 9 (angajat si angajator), la 3, dupa cum urmeaza:

  • contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat;
  • contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat;
  • contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

Se stabileste transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel: CAS si CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajati, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care CAS si CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabileste o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca definite potrivit legii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10%, datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede si modificarea modului de stabilire a CAS si a CASS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente [de exemplu: consultanti, experti contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocati (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datoreaza contributiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, in cazul CAS trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe tara.

Se excepteaza de la plata CAS persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale numai pentru veniturile realizate din activitati pentru care, potrivit legii, exista obligatia asigurarii in aceste sisteme (ex: avocatii, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natura salariala realizate in domeniile respective (ex. avocatii salarizati, etc.). In prezent, exceptia se aplica pentru orice venit din salariu si asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au si calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurari sociale, ceea ce genereaza inechitati fata de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

Se modifica, de asemenea, modalitatea de asigurare in sistemul public de sanatate a persoanelor care au calitatea de pensionari, someri, persoane aflate in concedii pentru cresterea copiilor, persoane care obtin ajutoare sociale si alte categorii de persoane aflate sub protectia sau in custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate in sistemul public de sanatate, fara plata contributiei, daca nu realizeaza venituri pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Se introduce „Contributia asiguratorie pentru munca” in cota de 2,25% datorata de angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.

In domeniul impozitului pe venit, ordonanta prevede reducerea cotei de la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii (mai putin veniturile din dividende, pentru care se mentine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii si din alte surse. Masura are scopul sa reduca presiunea fiscala asupra veniturilor populatiei si, implicit sa contribuie la cresterea nivelului de trai, precum si sa incurajeze mediul de afaceri, indeosebi in ceea ce priveste cresterea investitiilor.

Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:

Majorarea nivelului venitului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:

  • de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,
  • de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.

Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Scopul masurii este sa fie mentinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitati in conditiile majorarii salariului minim brut pe tara si al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Alte modificari fac referire la sanctionarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar in cazul in care exista probe ca acesta avea informatii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat in relatii comerciale. De asemenea, se extinde confiscarea si asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializand produse accizabile nemarcate - alcool si produse din tutun.

18:51

Revolutia fiscala, aprobata prin modificarea Codului Fiscal

In domeniul impozitarii societatilor, OUG revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management. Mentionam ca in prezent, firmele care obtin venituri din consultanta si management pot plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, daca aceste venituri nu depasesc 20% din veniturile totale.

Totodata, se includ in acest sistem si persoanele juridice care nu intrau sub incidenta acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurarilor, pietei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc si din domeniul extractiei resurselor naturale).

Totodata, ordonanta transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, prin:

  • limitarea deductibilitatii dobanzilor;
  • introducerea impozitarii la iesire - previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
  • consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autoritatilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive;
  • introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.

In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat si reducerea numarului contributiilor sociale de la de la 9 (angajat si angajator), la 3, dupa cum urmeaza:

  • contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat;
  • contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat;
  • contributia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

Se stabileste transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel: CAS si CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajati, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, pentru care CAS si CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabileste o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca definite potrivit legii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10%, datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede si modificarea modului de stabilire a CAS si a CASS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente [de exemplu: consultanti, experti contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocati (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datoreaza contributiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, in cazul CAS trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim brut pe tara, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe tara.

Se excepteaza de la plata CAS persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale numai pentru veniturile realizate din activitati pentru care, potrivit legii, exista obligatia asigurarii in aceste sisteme (ex: avocatii, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natura salariala realizate in domeniile respective (ex. avocatii salarizati, etc.). In prezent, exceptia se aplica pentru orice venit din salariu si asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au si calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurari sociale, ceea ce genereaza inechitati fata de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

Se modifica, de asemenea, modalitatea de asigurare in sistemul public de sanatate a persoanelor care au calitatea de pensionari, someri, persoane aflate in concedii pentru cresterea copiilor, persoane care obtin ajutoare sociale si alte categorii de persoane aflate sub protectia sau in custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate in sistemul public de sanatate, fara plata contributiei, daca nu realizeaza venituri pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

Se introduce „Contributia asiguratorie pentru munca” in cota de 2,25% datorata de angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale.

In domeniul impozitului pe venit, ordonanta prevede reducerea cotei de la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii (mai putin veniturile din dividende, pentru care se mentine cota de impozit de 5%), din pensii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din premii si din alte surse. Masura are scopul sa reduca presiunea fiscala asupra veniturilor populatiei si, implicit sa contribuie la cresterea nivelului de trai, precum si sa incurajeze mediul de afaceri, indeosebi in ceea ce priveste cresterea investitiilor.

Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:

Majorarea nivelului venitului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, dupa cum urmeaza:

  • de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere,
  • de la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv.

Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Scopul masurii este sa fie mentinut numarul persoanelor care beneficiaza de aceste deductibilitati in conditiile majorarii salariului minim brut pe tara si al transferului sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Alte modificari fac referire la sanctionarea agentului economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA doar in cazul in care exista probe ca acesta avea informatii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat in relatii comerciale. De asemenea, se extinde confiscarea si asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializand produse accizabile nemarcate - alcool si produse din tutun.

18:55

Revolutia fiscala a lui Misa & Co.: contributia angajatorului din 2018 va fi 2,25%. Sindicatele au cerut un procent mai mare

Contributiile sociale ce vor fi platite de angajator in 2018 vor fi de 2,25% din salariul brut, acest nivel fiind rezultatul negocierilor cu sindicatele, care au cerut ca procentul sa fie mai mare, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor, Ionut Misa, intr-o conferinta de presa.

"Procentul de 2,25% care ramane in sarcina angajatorului este rezultatul negocierilor si discutiilor cu sindicatele, care au solicitat sa ramana si in sarcina angajatorului o obligatie la bugetul de stat. Solicitarea sindicatelor era ca acest procent sa fie mai mare. In schimb, dupa analize si calcule, am urmarit sa mentinem cheltuiala angajatorului la acelasi nivel si am introdus un procent mai mic decat cel solicitat de sindicate", a explicat Misa.

Potrivit ministrului, procentul se va distribui astfel: 20% va merge intr-un cont distinct in bugetul de stat, 20% in bugetul asigurarilor pentru somaj, 5% in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, 40% la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concediile medicale si 15% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, "a carui obligativitate este data de o directiva europeana".

Sursa foto: Octavian Palade

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri