Dupa ce au experimentat in trei etape inghetarea contributiei la Pilonul II, peste sapte milioane de romanii se confrunta acum cu scaderea acesteia de la 5,1% la 3,75% si, implicit, cu reducerea semnificativa a economiilor lor pentru pensie.

"Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR -n.r.) saluta mentinerea actualei arhitecturi a Pilonului II, dar atrage atentia ca reducerea procentului de contributii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de romani", potrivit unui comunicat al asociatiei, care subliniaza ca sistemul de pensii private Pilon II este o importanta parghie de siguranta pentru viitorii pensionari si, in acelasi timp, un factor de stabilitate in economia romaneasca.

Reducerea contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, potrivit APAPR, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital, arata APAPR.

Retail jobs

La sfarsitul lunii septembrie 2017 existau in Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulata in conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care castigul total din investitii este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanti au mai mult de 10.000 de lei in cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei.

"Pe ordinea de zi de astazi avem ordonanta de urgenta pe care am citit-o intr-o prima lectura saptamana trecuta si care se refera la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei si a pensiei minim garantate la 640 de lei incepand cu data de 1 iulie, la majorarea indemnizatiei de crestere a copilului, indemnizatie minima, la suma de 1.250 de lei, de la data de 1 ianuarie 2018, si pastrarea cuantumului la Pilonului 2 de pensii ca si in 2017 pentru anul 2018", a explicat astazi ministrul Muncii, la inceputul sedintei de Guvern.

Citeste si:
Cât a mușcat noul coronavirus din banii de pensii private ai românilor
Cât a mușcat noul coronavirus...

"Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Dar, atentie, fara fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a detaliat ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, citata de Agerpres.

La finalul lunii octombrie, Olguta Vasilescu, spunea ca nu exista riscul de a se renunta la Pilonul II de pensii, care, chiar daca are management privat, este al statului. "Nu exista asa ceva. Nu. Pana la urma Pilonul II e al statului, chiar daca are management privat. Cum sa renuntam, e o legislatie, sunt foarte multi oameni care apartin de acest pilon. Cum sa renuntam", a declarat Lia Olguta Vasilescu, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Pliante cu Vasilescu, împărțite de angajații unui cămin de bătrăni,...
Pliante electorale cu Olguța...

Intrebata daca va mai avea loc cresterea transferului contributiei individuale datorata la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cat era prevazut pentru anul 2016, acesta a afirmat ca acel procent a fost stabilit intr-o perioada in care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar ca acum nu crede ca mai este cazul ca procentul sa fie urcat in fiecare an.

Sursa foto: pathdoc / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri