Pretul minim la tigari a stirnit un razboi in toata regula intre Ministerul Finantelor si Consiliul Concurentei, completat de o separare pe interese a producatorilor. Consiliul crede ca va cistiga lupta pentru ca are spate la Comisia Europeana.
Consiliul a trimis, luna trecuta, doua notificari la Ministerul Finantelor prin care a recomandat reconsiderarea proiectului de Cod fiscal, in sensul eliminarii preturilor minime de referinta la alcool si tutun. In ciuda acestor demersuri, Finantele au urcat preturile minime de la o forma la alta a proiectului. Proiectul de Cod fiscal va fi terminat saptamina viitoare, dupa declaratiile ministrului Sebastian Vladescu, iar chestiunea pretului minim a ramas singura cu semn de intrebare.

Consiliul are sprijin de la Bruxelles

Ministerul Finantelor nu prea poate sa ne refuze. Avem puterea si influenta sa reglementam pietele. Le va fi greu sa duca un razboi cu noi, pentru ca va veni in sprijinul nostru si Comisia Europeana. Le intelegem ratiunile de buget, dar noi trebuie sa asiguram o functionare corecta a economiei, ne-a declarat ieri Constantin Ciutacu, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

Ultimul cuvint l-ar putea avea Justitia

Potrivit legislatiei nationale in domeniul concurentei, daca in proiectul de Cod fiscal se va introduce o prevedere referitoare la aceste preturi minime, atunci Consiliul Concurentei are posibilitatea de a anula aceasta prevedere si se poate adresa in acest sens la Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta prevedere a fost introdusa ca amendament la Legea concurentei si respecta articolul 10 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede ca UE poate interveni pentru respectarea legislatiei in domeniul concurentei.

Finantele spun ca si membrii UE au reglementari similare

Ministerul Finantelor isi argumenteaza masurile aratind spre membrii UE, precum Franta, Olanda, Spania sau Grecia, care au preturi minime impuse tigarilor. Oficiali din minister ne-au declarat, ieri, ca obiectivele pretului minim sint majorarea veniturilor la buget si reducerea consumului de tigari in ansamblu si in special al celui juvenil.

Imre vorbeste pe limba ministerului

Reprezentantii Philip Morris, unul dintre producatorii avantajati net de introducerea pretului minim, sustin ca masuri similare au fost adoptate in unele tari membre ale Uniunii Europene, fara a contraveni legislatiei europene. Pretul minim va duce la cresterea veniturilor la buget si va provoca reducerea fumatului juvenil, a spus Peter Imre, director Corporate Affairs Philip Morris, citat recent de Rompres.

27% din piata este pusa pe butuci

Gilda Lazar, director JTI Romania, una dintre companiile afectate, a spus insa ca circa 27 la suta din piata este reprezentata de tigaretele care vor suferi de pe urma introducerii pretului minim din 2006. Cele mai ieftine marci de tigari se vor scumpi deci cu circa 50 la suta, incepind din 2006. Pentru pachetele situate sub pretul L&M, cumparatorul ar trebui sa plateasca minim 90 la suta din pretul maximal de vinzare al celei mai bune categorii, adica peste 31.500 lei pe pachet. Noul Cod fiscal ar mai introduce si acciza minima la tigari - 100 la suta din acciza pentru cea mai vinduta categorie. Cu aceasta abordare, Consiliul Concurentei se declara de acord, argumentind ca aceasta nu ar provoca modificari anticoncurentiale de tarif.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri