Presedintele Traian Basescu a declarat la postul public de radio ca nu este un sustinator al cresterii TVA, opinand ca aceasta solutie adoptata de Guvern nu rezolva problemele Romaniei nici macar pe termen mediu, ba mai mult, erodeaza veniturile pensionarilor.
"O spun acum public prima data dupa ce a luat Guvernul decizia, nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala", a declarat seful statului, la RRA legat de masura Guvernului de a majora TVA cu 5% ca solutie pentru a aduce bani la buget dupa ce CCR a declarat neconstitutionala reducerea cu 15% a pensiilor.

"Eu am fost anuntat despre ce a hotarat majoritatea parlamentar sa mareasca TVA-ul, nu sunt un partizan al solutiei si nu cred ca rezolva problema, nici macar pe termen mediu. Acum insa trebuie sa privim lucrurile asa cum ele sunt, o crestere de TVA destul de puternica care va eroda veniturile pensionarilor in opinia mea mai mult decat daca se aplica o masura temoprara, este cresterea preturilor care este de minim 5%, o inflatie care va creste", a explicat Basescu. "Intreb insa ce se intampla de la 1 ianuarie? Pana unde marim TVA?", s-a intrebat seful statului.

Basescu a precizat ca ar fi optat pentru solutia impozitarii pensiilor, una dintre variantele de lucru agreate, de altfel, si de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, scrie NewsIn.

Seful statului a criticat si Legislativul, acuzand ca parlamentarii au ramas in demagogie atacand la Curtea Constitutionala una dintre solutiile identificate de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare, si anume reducerea pensiilor cu 15%.

"Parlamentul, daca era corect acum, ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA.
Au preferat sa ramana in demagogie. Puteau foarte bine, cand s-a dus Guvernul in Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, in speta reducerea temporara a pensiilor, sa nu conteste la CCR, sa lase legea sa se aplice. Au marit TVA-ul si pensionarii vor avea venituri mai mici in mod real", a subliniat presedintele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri