Premierul Boc a declarat ca ministrul Sebastian Vladescu nu a avut si nu are mandat sa vorbeasca despre renuntarea la cota unica sau introducerea impozitarii progresive si le-a solicitat tuturor membrilor Guvernului sa nu abordeze public asemenea teme in lipsa unei decizii a Executivului.
"Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu a avut si nu are mandat pentru a dezbate temele privind cota unica sau a impunerii impozitarii progresive. Va solicit tuturor sa ramaneti in acest mesaj clar al Guvernului. Nimeni nu discuta inainte ca in Guvern sa avem o analiza, o decizie, dupa care vorbim toti acelasi lucru", a declarat premierul inainte de a debuta sedinta Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare.

Boc le-a reamintit ministrilor ca Executivul "si-a pus mandatul pe masa" pentru a apara cota unica. "V-as ruga sa nu uitati faptul ca acest Guvern si-a pus mandatul pe masa, si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pentru a apara cota unica si TVA-ul. N-a fost posibil pana la urma in cazul TVA, pentru ca am avut decizia Curtii Constitutionale, dar repet acest Guvern a facut gesturi politice majore de a apara aceste lucruri la care s-a angajat in decursul timpului. Tema cotei unice nu este o tema de seminarii, ci o decizie politica extrem de importanta, care nu poate fi expediata printr-o declaratie intr-o publicatie, oricare ar fi ea", a conchis primul-ministru, potrivit NewsIn.

Romania trebuie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem, a declarat pentru "Ziarul Financiar" ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.

Intr-un interviu acordat ZF, el sustine ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul, in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.

Ministrul spune ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. Impozitul pe profit ar urma sa scada anul viitor la 15%, pentru mentinerea competitivitatii fiscale a Romaniei, dar Vladescu nu renunta la impozitul forfetar. El mai afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.

Si liderul UDMR Marko Bela a declarat marti ca in acest moment ar lua in considerare reintroducerea impozitarii progresive, chiar din 2011, daca aceasta masura ar fi un instrument eficient de relansare economica.

"Eu m-as gandi foarte serios la ideea impozitarii progresive pentru 2011. (...) In general as lua in considerare si eu reintroducerea impozitarii progresive. Nu afirm ca avem o decizie in acest sens, dar putem discuta si eventual am putea ajunge la o astfel de concluzie. (...) In rest, daca impozitarea progresiva ar fi un instrument eficient, daca ar ajuta in continuare si la o anumita miscare economica trebuie sa analizam acest lucru, dar eu n-as respinge aceasta idee privind anul 2011", a spus Marko, explicand ca in general este de acord cu impozitarea diferentiata ca o forma de solidaritate sociala, la fel ca si impozitarea averilor mari.

El a precizat ca aceasta este o parere personala, fara sa fi fost luata o decizie in acest sens, nici in UDMR si nici in coalitie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri