Mai multe surse au declarat pentru wall-street.ro ca Guvernul ar vrea sa introduca impozitarea progresiva a veniturilor, de la 1 ianuarie 2015, iar "balbaiala" referitoare la reducerea CAS ar putea fi doar o strategie pentru amanarea pana dupa alegeri a deciziei. Daca ministrul bugetului, Liviu Voinea, a fost rezervat in declaratii, sefa de la Finante, Ioana Petrescu, a intarit totusi ideea taierii contributiilor sociale cu 5% de la 1 iulie.

Intrebat despre posibila reducere a CAS, Liviu Voinea a raspuns ca trebuie sa asteptam rezultatele incasarilor la buget din luna mai, pentru ca aceste cifre sa fie prezentate FMI, care vine la Bucuresti saptamana viitoare, si sa fie luata o decizie. Oricum, a spus el, o rectificare bugetara este asteptata de abia in august, dupa ce ar trebui sa fie luata deja o decizie cu privire la CAS.

Mai multe surse au avertizat insa ca "balbaiala" cu reducerea CAS ar putea fi o strategie, care are ca ultim scop introducerea impozitarii progresive, un tel declarat al guvernarii. Exista mai multe variante de impozit progresiv vehiculate, dar niciuna nu mai este de la 16% in jos. Una dintre versiuni care circula in cercurile guvernamentale este impozitarea progresiva in cote de 16%, 19% si 24%, cu introducere de la 1 ianuarie 2015.

"Nu m-ar surprinde sa se intample acest lucru, aceasta fiind de foarte multa vremea intentia PSD. Trecerea la impozitul progresiv este iminenta", a spus una dintre surse pentru wall-street.ro.

Potrivit unei alte surse, discutiile despre impozitul progresiv au inceput inca din octombrie anul trecut, dar a existat si varianta cresterii cotei unice la 21% si scaderea TVA pana la aceeasi valoare. De altfel, Ioana Petrescu a spus joi ca impozitarea progresiva este o massura care se gaseste si in agenda de guvernare si in strategia fiscal-bugetara, dar nu a fost luata nicio decizie in acest sens. Ea a subliniat ca va mentine cota unica si in 2015, fiind dificultati de natura tehnica care vor impiedica aplicarea mai rapida a impozitului progresiv. In acelasi timp, Petrescu a precizat ca nu va negocia cu FMI largirea bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea CAS cu 5 puncte procentuale, asa cum prevede scrisoarea de intentie.

Largirea bazei de impozitare este o masura ceruta de ani buni de consultantii fiscali si economisti si ignorata constant de Guvern. Gabriel Sincu, partener in cadrul EY Romania, a declarat pentru wall-street.ro ca de ceva timp consultantii fiscali organizati in diverse asociatii de profil au depus un proiect ce vizeaza tocmai largirea bazei de impozitare prin impunerea contributiilor sociale si persoanelor fizice autorizate (PFA), microintreprinderilor si in cazul profesiilor liberale.

Solutia pentru compensarea taierii CAS cu 5 puncte procentuale ar fi foarte simpla, spun consultantii fiscali, si este data de largirea bazei de impozitare, insa Guvernul este prins in acest an ca intr-o menghina si nu poate vorbi de largirea bazei de impozitare si lezarea unor destul de numeroase categorii profesionale. Intre alegeri si promisiunea facuta referitoare la scaderea CAS, Guvernul ar putea alege cea mai indragita si uzitata varianta de-a lungul timpului, taraganarea luarii unei decizii pana dupa alegeri.

Dupa alegeri, nevoia de a compensa impactul bugetar al scaderii CAS s-ar potrivi cu dorinta declarata de a reveni la impozitul progresiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri