Dupa ce premierul Emil Boc a declarat vineri ca va fi mentinuta cota unica la 16%, ministrul Economiei, Adriean Videanu a declarat ca negocierea cu FMI ar putea duce la o scadere a acesteia. Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declarase anterior ca, la acest nivel, cota unica nu mai poate sustine economia in recesiune.
Impozitul minim va fi eliminat incepand cu aceasta toamna, iar cota unica va fi mentinuta la 16%, a declarat , vineri, premierul Emil Boc.
"Se elimina impozitul minim incepand cu aceasta toamna", a declarat Boc, precizand ca acesta si-a produs efectele scontate.

Boc a mai spus ca Executivul va mentine cota unica la nivelul de 16%, deoarece experientele anterioare au aratat ca impozitarea progresiva nu aduce mai multe venituri la bugetul de stat.

Sambata, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca s-ar putea discuta despre scaderea unor taxe, inclusiv a cotei unice, decizia finala depinzand de negocierea cu FMI, in conditiile in care TVA nu ar trebui redusa.

"Majorarea TVA produce efecte in primele trei-patru luni de zile. (...) Din punctul meu de vedere odata ce raul s-a produs revenirea la diminuarea TVA-ului nu cred ca este o masura corecta. Din punctul meu de vedere daca tot produce raul, si-l produce in primele patru, cinci, sase luni de zile in ceea ce inseamna inflatia, parerea mea este ca daca ai o rezerva trebuie sa umbli la scaderea altor taxe", a declarat Videanu, precizand ca acest principiu este cel avut in vedere de Guvern.

De asemenea, ministrul a precizat ca punctul central in politica fiscala a PDL este cota unica.

"Cota unica ramane. Asupra cuantumului cotei unice primul ministru este cel care va anunta in momentul in care Guvernul va lua o decizie legat de noua filosofie fiscala de care avem nevoie. PDL nu renunta la cota unica, cuantumul e o chestiune care se poate discuta, depinde de negocierea cu FMI", a mai afirmat Videanu.

Intrebat daca va fi scazuta sau majorata cota unica, ministrul a afirmat laconic: "Aici putem discuta, daca sa o mai reducem, daca nu. Depinde de ce spatiu avem". Totodata, el a precizat ca in comparatie cu TVA care nu afecteaza firmele, deoarece acestea isi deduc cheltuielile pentru TVA, cota unica este o taxa directa.

Ieri, Emil Boc a declarat ca Executivul nu ia in calcul in acest moment nici majorarea, nici reducerea cotei unice, precizand insa ca sunt in discutii niste "scenarii", fara a preciza alte lucruri.

"Nu am avut si nu avem in acest moment o discutie despre majorarea cotei unice. In acest moment cota unica e de 16%, scenarii sunt in discutie, dar in acest moment, repet, cota unica este 16%", a declarat premierul, solicitat sa comenteze afirmatia ministrului Economiei, Adriean Videanu, potrivit careia nu este exclusa posibilitatea reducerii cotei unice, conform NewsIn.

Intrebat daca scenariile pe care le-a invocat inseamna inclusiv reducerea cotei unice, Boc a raspuns: " nici micsorarea, nici majorarea".

Saptamana trecuta, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, declarase ca actuala cota unica de 16% nu mai poate sustine bugetul, in conditiile in care recesiunea va fi in acest an mai mare de 1,5% din PIB, iar perspectivele pentru 2011 sunt incerte.

Ministrul spune ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private.
El mai afirma ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.

Ca reactie la aceste declaratii, premierul Boc a declarat ca ministrul Sebastian Vladescu nu a avut si nu are mandat sa vorbeasca despre renuntarea la cota unica sau introducerea impozitarii progresive si le-a solicitat tuturor membrilor Guvernului sa nu abordeze public asemenea teme in lipsa unei decizii a Executivului.

"Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu a avut si nu are mandat pentru a dezbate temele privind cota unica sau a impunerii impozitarii progresive. Va solicit tuturor sa ramaneti in acest mesaj clar al Guvernului. Nimeni nu discuta inainte ca in Guvern sa avem o analiza, o decizie, dupa care vorbim toti acelasi lucru", a declarat premierul inainte de a debuta sedinta Comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri