Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea anuala a exporturilor intra si extra comunitare din primul semestru, de 26%, la 17,2 miliarde de euro, si pozitia a patra dupa avansul importurilor, 20%, la 21,9 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat.
Cea mai mare crestere a exporturilor in prima jumatate a acestui an a fost inregistrata de Malta (31%). O evolutie a exporturilor asemanatoare cu cea a Romaniei se observa la Bulgaria, unde importurle au urcat, insa, cu 6%, informeaza Mediafax.

Romaniei si Bulgariei ii urmeaza in clasament Lituania (24%) si Polonia (23%).

Germania a ramas liderul Uniunii in ceea ce priveste valoarea exporturilor (de 457,2 miliarde de euro, in crestere cu 17%), fiind urmata de Olanda (206,2 miliarde de euro, in urcare cu 20%) si de Franta (193 miliarde de euro, in crestere cu 12%).

Dintre tarile UE, doar Irlanda si Luxemburg au inregistrat scaderi ale exporturilor in perioada analizata. La importuri, doua state au consemnat scaderi, respectiv Irlanda si Grecia. Indicatorul a stagnat in Lubemburg.

Cele mai mari cresteri ale importurilor se observa la Suedia (30%), Lituania (24%) si Cehia, Olanda si Polonia (22%).

Diferenta dintre exporturi si importuri este nagativa in 17 state si pozitiva in celelalte tari comunitare. Cel mai mare excedent comercial il are Germania (74,3 miliarde de euro), iar cel mai ridicat deficit se observa la Marea Britanie (52,8 miliarde de euro).

Datele prezentate de Eurostat privind exporturile si importurile statelor comunitare din perioada ianuarie-iunie nu sunt ajustate sezonier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri