Conform Biroului Uniunii Europene de Proprietate Intelectuala (EUIPO), 9% dintre toate indicatiile geografice ale produselor de pe piata UE au fost falsificate în ultimii trei ani. Aceasta cifra reprezinta 4,3 miliarde de euro si a ridicat un semnal de alarma în multe state membre ale blocului comunitar.

Franta a fost printre tarile afectate cel mai sever de catre acest fenomen, in principal pentru ca vinul are cel mai mare pret printre clasele produselor protejate, fiind un bun de lux, potrivit unei analize remise wall-street.ro de catre Cosmovici Intellectual Property. Franta, Italia, Portugalia, Spania si Grecia sunt in fruntea listei pentru produsele alimentare inregistrate in sistemele de calitate din Uniunea Europeana. Produsele lor “protejate” cuprind de la carne proaspata, fructe si legume si pana la uleiuri si branzeturi.

In prezent, 1.402 de produse alimentare au fost inregistrate cu indicatii geografice. Conform ultimelor date Eurostat, valoarea anuala a exporturilor in Uniunea Europeana a ajuns, anul trecut, la un nou record de 130,7 miliarde de euro.

In Romania exista aproximativ 100 de produse care s-ar putea incadra pe sistemele de calitate nationale si europene de tipul Denumire de Origine Protejate (DOP), Indicatii Geografice Protejate (IGP) si Specialitati Traditionale Garantate (STG). Pana in acest moment, Romania are inregistrate, ca indicatii geografice, patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).

”O chestiune interesanta legata de indicatiile geografice se refera la situatia in care o marca descrie partial sau integral numele unei regiuni pentru care un anumit produs a obtinut indicatie geografica. De exemplu, o ciocolata elvetiana poate avea indicatie geografica pentru regiunea Alpilor pentru ca laptele din care este facuta este produs doar in acea regiune. Deci acel tip de ciocolata, care poate contine chiar si in denumirea sa radacina «alpin» nu se poate fabrica decat cu laptele produs in acea regiune. Daca insa un producator de cereale se gandeste sa denumeasca marca sa tot «alpin», proprietarii marcii de ciocolata nu pot sa anuleze marca de cereale deoarece este de la sine inteles ca acestea nu pot «creste» in Alpi, adica nu au in compozitie niciun ingredient specific acestei zone. Mai mult decat atat titularul indicatiei geografice nu poate bloca inregistrarea altor marci (folosite tot pentru ciocolata), daca acestea au in denumire termenul «Alpi»”, spune Paul Cosmovici, managing partner, Cosmovici Intellectual Property.

Promovarea indicatiilor geografice a ajutat produsele comunitare sa atraga noi piete emergente care cauta alimente de calitate. Totusi, Europol avertizeaza ca produsele cu indicatii geografice false sunt in crestere in intreaga Uniune Europeana si factorii de decizie nu ar trebui sa fie indiferenti in legatura cu protejarea drepturilor proprietatii intelectuale. China impreuna cu Statele Unite reprezinta blocul principal al partenerilor comerciali, insa au inceput sa apara si alte piete din Asia precum Japonia, Vietnam si Korea. In anul 2017, au avut loc castiguri remarcabile inregistrate in Filipine, Singapore si Indonezia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri