Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat sambata ca va sprijini produsul "Telemea de Sibiu" pentru a fi protejat la nivel european si astfel sa fie exportat in statele continentului, scrie Agerpres.ro.

"Va salut, dragi sibieni. In institutia statului, luati azi semnalul de botez al unei retete pe care ati pus-o in miscare cu zeci de ani in urma. Daca in 1908 ati facut telemeaua de Sibiu, in 2017 semnati actul de nastere al acesteia, pentru a va face cunoscuti si de a scoate de pe piata tarii pe cei care se ascund in spatele unei asemenea retete, denaturand valoarea si uneori inseland consumatorul", a declarat sambata, la Sibiu, ministrul Daea.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Telemea de Sibiu i-au inmanat ministrului Agriculturii, la Prefectura, documentele pentru obtinerea denumirii "Telemea de Sibiu - Indicatie Geografica Protejata". Daea va inregistra luni dosarul la minister, dupa care actele se vor trimite la Comisia Europeana si se spera ca in 2018 cel tarziu acest produs sa fie protejat.

Intrebat daca se asteapta la o scumpire a produsului dupa ce va fi protejat, ministrul a declarat: "Ma astept sa fim corecti pe piata toti. (...) Producatorii sa dea consumatorilor un produs autentic, iar pretul il stabilesc cererea si oferta si atunci vom vedea".

Ministrul spune ca telemeaua de Sibiu va putea fi si exportata in UE, dupa ce va fi protejata, dar "acesta este un drum mai lung".

In prezent, producatorii din judetul Sibiu vand telemeaua cu preturi intre 12 si 17 lei kilogramul.

Intrebat daca se va scumpi telemeaua de Sibiu, dupa ce va fi protejata, presedintele Asociatiei Producatorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir, a declarat, pentru AGERPRES: "Acum, la producator, pretul este de 16 - 17 lei kilogramul si in piata 20 - 22 de lei. Noi speram sa nu creasca pretul. Ideea noastra este sa putem vinde si in strainatate".

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, presedintele Asociatiei Comunelor din Judetul Sibiu, vrea scumpirea produsului "Telemea de Sibiu" dupa ce va fi protejat.

"Acum la producator pretul incepe de la 12 lei. Daca nu se reaseaza pretul si produsul care este protejat nu are o valoare reala, inseamna ca nu este corect perceput de consumator pe piata", a spus primarul.

"Telemeaua de Sibiu este o branza produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, fara smantanire sau normalizare, maturata si pastrata in saramura. Doua tipuri - proaspata si maturata. La degustare se remarca un gust discret acrisor, fara nuante amare, potrivit de sarat, acest gust devenind mai pronuntat in cazul branzei foarte maturate. Dupa degustare lasa o senzatie untoasa. E facuta manual, numai in judetul Sibiu. Branza telemea a inceput sa se faca in 1908, la Sibiel, pe urma in Tilisca, dupa Primul Razboi Mondial", se arata in prezentarea produsului.

Dupa ce Ministerul Agriculturii va trimite cererea la Comisia Europeana pentru telemeaua de Sibiu, aceasta va avea o protectie nationala tranzitorie. Produsul sibian va fi protejat european, dupa ce va fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa foto: Moving Moment / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri