Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sambata, ca nu poate micsora pretul la alimente si ca nu intelege scumpirea lor, precizand spre exemplu ca, desi producatorii au ieftinit carnea de porc, aceasta s-a scumpit pe piata, scrie Agerpres.ro.

Ca sa inteleaga de ce s-au scumpit ouale, carnea si alte alimente, ministrul Daea asteapta o explicati de la Consiliul Concurentei.

"La carne de porc, pretul la producatorul de carne a scazut, iar pe piata a crescut. Sunt lucruri care uneori nu le poti explica. Si atunci, de aceea, am solicitat interventia Consiliului Concurentei, in asa fel ca dumnealor sa ne spuna despre ce este vorba si impreuna sa putem prezenta populatiei informatii clare, exacte. Noi nu avem instrumente sa intervenim pe piata, nu avem o legislatie care sa ne permita sa stabilim un anume pret pe piata. Nu am nicio masura ca eu sa intervin ca Minister al Agriculturii si am spus ca astept explicatii de la Consiliul Concurentei si Consiliul Concurentei poate sa analizeze si are si legislatie in domeniu", a afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Daea, scumpirea alimentelor nu s-a facut obiectiv.

"Numai despre asta am vorbit astazi in masina. Da, v-am spus si va repet, noi am vazut ce s-a intamplat prin piata. (...) Preturile la o serie intreaga de produse au inceput sa creasca si am cautat sa analizam fiecare produs. Ne-am dus sa vedem in raft ce se intampla, ne-am dus si la producatori sa vedem ce se intampla. Am constatat la producatori ca nu exista modificari in costul de productie si atunci am solicitat sprijin la Consiliul Concurentei pentru ca noi stim foarte bine ca pretul se realizeaza de catre piata, cererea si oferta, dar noi nu gasim elemente obiective care sa justifice un asemenea pret. Si atunci am solicitat raspuns de la Consiliul Concurentei, pentru ca ei sunt specializati", a explicat Petre Daea.

Citeste si:
Avertisment: Toxine in ambalajele alimentare din hartie
Un grup european de protectie...

Consiliul Concurentei a fost sesizat in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate.

Ministrul Daea a stat de vorba sambata cu oierii din judetul Sibiu. Ministrul a primit de la producatorii de branza documentele pentru ca produsul "Telemea de Sibiu" sa aiba Indicatie Geografica Protejata. Daea a mers in piata, de unde si-a cumparat sosete de lana, a degustat telemeaua de Sibiu, dupa care s-a oprit in fata mall-ului unde au fost aduse oi si se prepara carne de oaie la ceaun. Ministrul Agriculturii va vizita si un darac de lana din comuna Sadu.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Auchan preia oficial magazinele Petrom