UniCredit a mentinut estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an si cel viitor, la un declin de 2,5% din PIB, respectiv o crestere de 1,7%, dar a subliniat in raportul trimestrial privind Europa Centrala si de Est (ECE) ca avansul din 2011 va fi sub cel din regiune, scrie Mediafax.
Banca remarca incetinirea declinului economiei in trimestrul al doilea la 0,5% fata de intervalul similar din 2009, comparativ cu contractia de 2,6% din primele trei luni. Mai mult, in trimestrul al doilea afost inregistrata o crestere de 0,3% fata de cel precedent, sustinuta mai ales de exporturi.

Pentru restul anului, UniCredit nu exclude incetinirea cresterii economice, avand in vedere nivelul scazut al cererii interne, dar avansul va fi sustinut totusi de pietele de export.

La nivel general, UniCredit anticipeaza ca economia Romaniei va avea in 2011 performante sub cele ale regiunii, respectiv o crestere de 1,7% fata de un avans mediu de 3,8%.

Deficitul bugetar va atinge 7% din PIB in acest an si 5% in 2011, potrivit raportului care a mentinut prognozele din iulie. Guvernul a stabilit cu FMI o tinta de deficit bugetar de 6,8% pentru acest an.

Pentru sfarsitul acestui an Unicredit anticipeaza o inflatie de 7,3%, peste tinta oficiala de 3,5% (cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual), ca urmare a efectului majorarii TVA in iulie, urmand sa incetineasca in a doua jumatate a anului viitor la circa 4%.

In raport se arata ca situatia contului curent se va inrautati, din cauza nivelului scazut al remiterilor si al investitiilor straine directe. Romania va inregistra in acest an un deficit de cont curent de 6,3% si de 4,9% in 2011, se arata in raport.

UniCredit anticipeaza pentru finele anului un curs de 4,3 lei pe euro si de 4,2% in 2011. In raportul din iulie, UniCredit se astepta pentru acest an la un curs de schimb de 4,35 lei pe euro.

UniCredit se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 6,25% pana la sfarsitul acestui an, care va ajunge in 2011 la 5%.

Avand in vedere dezechilibrele balantei externe precum si consecintele politice ale masurilor de austeritate, UniCredit este precauta in privinta ratingului Romaniei si a perspectivei cursului de schimb.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri