Creditarea se va relua lent doarece dupa o criza financiara ce trage economia foarte mult in jos sectorul financiar isi revine mai greu decat cel nefinanciar, sustine Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Criza financiara a schimbat provocarile carora Romania trebuie sa le faca fata, iar principala provocare pentru urmatorii ani este mentinerea sustenabilitatii fiscale, concomitent cu atingerea conditiilor normale de finantare pentru sectorul privat.

"Principala provocare a Romaniei pentru urmatorii cativa ani este sa reuseasca sa mentina sustenabilitatea fiscala fara a compromite sansele de crestere economica. Reformele structurale sunt necesare pentru ca Romania are nevoie sa stimuleze competitivitatea. In plus, trebuie sa marim potentialul de crestere economica", a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Banca Nationala a Romaniei, Alpha Bank Romania si Asociatia Romana a Bancilor.

El a subliniat ca o tara ce a intrat in Uniunea Europeana fara sa fie competitiva, mai devreme sau mai tarziu isi va arata problemele.

"Reluarea cresterii economice fara realizarea reformelor structurale va conduce la noi locuri de munca, dar va accentua si deficitele structurale. Romaniei ii trebuie cativa ani ca sa creasca potentialul de crestere economica", a precizat Croitoru, mentionand ca pe termen lung rata de crestere estimata este de 2-3%, insa pe termen scurt este intre 0-1%.

Vorbind despre reformele necesare pentru economie, Croitoru a precizat ca autoritatile trebuie sa fie atente si sa nu adopte masuri ce pot intarzia reluarea activitatii de creditare. "Ar trebui sa ne abtinem de la masuri care sa intarzie atingerea conditiilor normale de finantare de catre sectorul bancar a sectorului privat. Autoritatile sa se fereasca in a lua masuri care sa impiedice sectorul financiar sa reia creditarea", afirma Lucian Croitoru.

Soldul creditului neguvernamentat acordat de catre banci a crescut in luna septembrie a acestui an cu doar 0,1% fata de luna precedenta, insa in termeni reali s-a inregistrat o scadere de 0,4%. Creditul neguvernamental a ajuns, la finalul lunii septembrie, la nivelul de 207,93 miliarde lei (48,35 miliarde euro).

"Se stie ca dupa o criza financiara ce trage economia in jos foarte mult, sectorului financiar ii trebuie mai mult timp ca sa isi revina decat celui nefinanciar. Creditarea o sa se reia lent. (...) Costul creditului a crescut dupa criza si nu poti sa anticipezi foarte repede ca o sa revina in jos", a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri