Guvernul Romaniei a aprobat saptamana aceasta modificarea Legii Farmaciei, prin care aplicabilitatea criteriului demografic este prelungita pana la finele anului 2012.
"Renuntarea la acest criteriu (demografic - n. red.) ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii (MS).

Potrivit MS, care citeaza date ale Comisiei Europene, media in tarile Uniunii Europene este de o farmacie la 3.400 de locuitori. In 18 din cele 27 de state membre UE, exista acest criteriu demografic. In Romania, media este de 3.100 de locuitori la o farmacie.

"Daca in 2000 aveam 3.140 de farmacii infiintate, in ultimii 10 ani numarul acestora s-a dublat. Numarul total de farmacii in Romania este de 6.902, din care numai in mediul urban exista 4.753 de farmacii, iar restul in mediul rural. Ca urmare, este respectata media existenta la nivelul UE de 3.400 de locuitori pentru o farmacie", a declarat Cseke Attila, ministrul de resort.

Oficialii MS sustin ca renuntarea la criteriul demografic "ar duce la deschiderea unui numar mare de farmacii, in detrimentul calitatii actului farmaceutic si transferul farmaciilor din mediul rural in mediul urban, impiedicand accesul la medicamente a populatiei de la sate sau din localitatile mici".

Conform noului act normativ, a fost eliminata exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, in gari si in aerogari.

In prezent, sunt infiintate 728 de farmacii prin exceptie (in mall-uri, gari si aerogari) in mediul urban, ceea ce inseamna in jur de 16% din totalul de 4.793.

Cseke Attila a facut public, la milocul lunii noiembrie, un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea actualei Legi a farmaciei. Ministrul propunea pastrarea criteriului demografic (o farmacie la 3.000 de locuitori in Bucuresti, la 3.500 in resedintele de judet, respectiv la 4.000 in celelalte localitati) si introducerea obligativitatii unei distante minime de 500 de metri intre farmacii. In plus, Cseke Attila mai dorea ca cel putin 51% din actiunile farmaciei sa fie detinute de un farmacist, daca este asociat unic, sau de asociatii de farmacisti, lovind astfel din plin afacerile retelelor de farmacii din Romania. [Afla aici lista completa a modificarilor propuse de ministrul Sanatatii].

Propunerea pentru modificarea Legii Farmaciei a suscitat contestatii din partea marilor retele de farmacii din Romania, dar si reactii pozitive. wall-street.ro a aflat, la inceputul acestei luni, ce cred despre Legea Farmaciei:

• Ovidiu Buluc, fondatorul Farmexim (grup farmaceutic ce include distribuitorul Farmexim si lantul de farmacii Help Net):

"Noi nu dorim decat sa ramana legea asa cum este. Sa amane liberalizarea (pietei farmaciilor - n. red.) cu doi ani, pana la 1 ianuarie 2013, de exemplu".

Mihai Miron, presedintele Ropharma (distribuitor si retailer farmaceutic):

"Legea Farmaciilor este o abordare europeana. Salut initiativa si o vad ca pe o chestie foarte normala. Legea trebuia aplicata cu sfintenie mai demult, insa chiar si acum va da mai multa valoare farmaciilor existente. Licenta unei farmacii este aberant de mica. In Franta, licenta este cel putin egala cu cifra de afaceri anuala. Sunt zone in Romania unde business-ul merge mult mai bine decat in Bucuresti, unde farmaciile s-au deschis la intamplare. Cel mult 3.000 de farmacii din numarul total sunt viabile (la nivel national se estimeaza ca sunt in jur de 5.000 de farmacii - n. red.), restul sunt practic in insolventa".

Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania

"Am o parere foarte buna, dar ideea este ca e incompleta, pentru ca trebuie reglementate anumite disfunctii anterioare, iar aici ma refer la existenta lanturilor, a monopolului creat de distribuitorii farmaceutici. Concurenta are si ea niste limite. Nu se permit monopoluri si carteluri. La ora actuala, nu poti sa faci nimic din cauza monopolurilor. Avem consumuri directionate. Salutam decizia MS si consideram ca este doar un inceput, pentru ca mai sunt foarte multe de facut."

Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania

"Modificarea Legii Farmaciei in sensul prezentat prin Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Ministerului Sanatatii afecteaza grav drepturile si interesele pacientilor din Romania, prejudiciaza dreptul la proprietate si incalca principiile liberei concurente. [...] In timp ce in Europa tendinta este aceea de deschidere a pietei, in Romania asistam la o regresie in timp si la tendinta contrara de inchidere a pietei si de limitare a concurentei libere pe piata farmaceutica. Dat fiind faptul ca multe dintre retelele de farmacii sunt detinute de investitori straini si unele dintre ele sunt companii listate pe burse din Romania sau strainatate, Romania se va afla in ipostaza de a incalca tratatele bilaterale de protejare a investitiilor si va risca plata unor daune pe care economia romaneasca nu le poate suporta".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri