Romania a inregistrat in 2010 un deficit al bugetului general consolidat in valoare de 33,3 miliarde de lei, reprezentand 6,5% din PIB, sub limita tintei de dificit impusa de Fondul Monetar International, potrivit executiei bugetare publicate de Ministerul Finantelor Publice.
FMI a impus Romaniei o tinta de deficit bugetar in suma de cel mult 34,6 miliarde de lei pentru anul 2010. Romania s-a angajat in fata Fondului ca in 2011 sa reduca deficitul bugetar pana la 4,4% din PIB.

Trezoreria are de finantat in 2011 un deficit de 4,4% din PIB, circa 24 miliarde lei la un PIB estimat de 544 miliarde lei.


Veniturile incasate in 2010 la bugetul general consolidat au fost in suma de 168,6 miliarde lei, cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent, iar cheltuielile, in suma de 201,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,2% fata de anul precedent.

Astfel, Romania a inregistrat in 2010 un deficit al bugetului general consolidat in valoare de 33,3 miliarde de lei, reprezentand 6,5% din PIB.

Cresterea incasarilor bugetare s-a inregistrat, in principal, la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv Taxa pe Valoarea Adaugata (+14,3%) si accize (+11,5%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%). In sens opus, au fost inregistrate scaderi la incasarile din impozitul pe venit (- 3,2%), impozitul pe profit (- 4,9%), si contributii de asigurari sociale (- 4,5%).

Cresterea cheltuielilor bugetare s-a inregistrat, in principal, la proiectele cu finantare UE (+170%) si dobanzi (+20%) ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, asistenta sociala (+7,3%) ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 5,2% fata de anul 2009, din cauza majorarii cheltuielilor bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata arieratelor. La nivelul administratiilor locale cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si ca urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale, se precizeaza intr-un comunicat primit de la Ministerul Finantelor Publice.

Finantele precizeaza ca, in sens opus, cheltuielile de personal alte statului s-au diminuat in 2010 cu 8,6% fata de anul precedent.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si programe de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe anul 2010 in suma de 33,7 miliarde lei, respectiv 6,6% din PIB.

Deficitul bugetar s-a diminuat fata de anul 2009 de la 7,4% la 6,5% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri