Executia bugetului general consolidat la finele lunii februarie s-a incheiat cu un excedent de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, fata de un deficit de 3,1 miliarde lei, (0,46% din PIB) inregistrat la aceeasi data a anului 2014.

La finele lunii ianuarie, excedentul a fost de 3,95 miliarde lei (0,56% din PIB). Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 33,8 miliarde lei in primele doua luni, reprezentand 4,8% din PIB. Incasarile au fost cu 10,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor, conform Mediafax.

Au fost inregistrate cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (+11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) si venituri nefiscale (+23,9%). Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus cu 4,5%, influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 3,4%, in timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 2,1%.

Cheltuielile bugetare, in suma de 31,5 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 6,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent. In structura, pe principalele titluri de cheltuieli s-au inregistrat reduceri semnificative la subventii (-39,9%), dobanzi (-16,2%) si bunuri si servicii (-10,6%). Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeasi data a anului precedent.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov declara ca a fost modificata programarea bugetara pentru ca maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric. Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri