Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat joi seara, asa cum promitea ministrul Eugen Teodorovici, executia bugetara la 7 luni, desi cu o intarziere de cateva zile. Veniturile la buget au crescut, insa nu atat de spectaculos pe cat ne-a lasat sa speram ministrul Finantelor, si, ca de obicei, cu mult sub ritmul cheltuielilor. Este adevarat ca deficitul s-a redus fata de cel inregistrat la 6 luni, insa nu pentru ca s-a imbunatatit colectarea taxelor si impozitelor, ci datorita dividendelor record smulse, si in acest an, de la companiile de stat!

Concret, executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB, in scadere fata de cel de 14,97 miliarde de lei, respectiv 1,61% din PIB inregistrat in primul semestru, reiese din datele MFP.

Chiar si asa, insa, deficitul, atat in termeni nominali cat si ca procent in PIB, este mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a ridicat la 5,1 miliarde de lei, respectiv 0,63% din PIB.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 160,8 miliarde de lei, au fost cu 13,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile, insa, au crescut, in aceeasi perioada, cu 18% fata de ianuarie - iulie 2017, la 172,8 miliarde de lei.

Dividendele si contributiile sociale, cele mai mari cresteri

La venituri, cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,5% fata de perioada similara din 2017) si din veniturile nefiscale (+20,7%).

Nici una din cele doua performante, insa, nu are legatura cu imbunatatirea colectarii, recunosc chiar reprezentantii Ministerului.

"Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile nefiscale au fost influentate pozitiv in luna iulie de incasarile din dividende", precizeaza MFP.

Concret, veniturile nefiscale au crescut doar in luna iulie fata de iunie cu 6 miliarde de lei (luna in care cele mai mari companii de stat au virat la buget dividendele aferente anului 2017, respectiv 90% din profit, dar si sume importante din rezervele anilor anteriori), in timp ce deficitul bugetar s-a redus, in aceeasi perioada, cu doar 3 miliarde de lei, de unde rezulta ca, in lipsa acestor bani, deficitul s-ar fi adancit considerabil la 7 luni.

Cresteri modeste la TVA si accize

La TVA, exclusiv in luna iulie, veniturile colectate au crescut cu 35,9% fata de aceeasi luna a anului trecut, insa, per ansamblul primelor 7 luni, cresterea ramane modesta, de doar 9,8% fata de perioada similara a anului precedent, sub avansul veniturilor totale.

Veniturile din accize au fost in suma de 15,6 miliarde lei (1,7% din PIB) cu 9,2% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent (performanta slaba daca ne raportam la faptul ca acciza la carburanti a fost majorata in toamna anului trecut). De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,2% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

Datele nu confirma, asadar, declaratiile ministrului Finantelor. “ANAF a facut un pas important in directia pe care am impus-o si anume de a creste partea de colectare. Am spus ca ma orientez foarte mult si foarte atent la TVA, accize, taxe vamale, in special aceste trei elemente”, a declarat miercuri seara Eugen Teodorovici.

Evident, s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 22,7% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 32% fata de aceeasi perioada anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (ca urmare a platilor pentru restituirea taxei auto).

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 7,6 miliarde lei cu 16,7% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Cheltuielile cu salariile cresc, din nou, cu 25%

La capitolul cheltuieli avem, din nou, un avans peste medie la salarii - plus 25,1% fata de primele sapte luni din 2017, la care se adauga si cheltuielile cu bunuri si servicii (care mascheaza tot salarii) in crestere cu 8,5%.

Cresteri importante de cheltuieli s-au inregistrat, in perioada analizata, si la dobanzile aferente datoriei publice (cu 20%), in timp ce subventiile au fost mai mari cu 6,3%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut si ele raportat la perioada similara din 2017 cu 13,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, la 1100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Investitiile, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 10,9 miliarde lei, cu 29,8% mai mari fata de minimul istoric inregistrat anul trecut.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri