Bugetul de stat arata ingrijorator dupa primele 10 luni din acest an. Incasarile treneaza, cheltuielile sociale cresc exponential, in timp ce investitiile se prabusesc cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul bugetar este in scadere usoara fata de finalul lunii septembrie, insa de cinci ori mai mare comparativ cu primel 10 luni din 2016.

“Dupa 10 luni, executia bugetara arata dezastrul din economie. Investitiile scad cu 30%!!! Veniturile fiscale scad cu 10% (sau cu 1,3 puncte procentuale din PIB!!! Deficitul bugetar este de aproape 5 ori mai mare fata de 2016 !!!”, scrie senatorul Florin Citu pe pegina sa de Facebook.

Deficitul bugetului general consolidat a coborat la 6,6 miliarde de lei (0,79% din PIB) dupa primele 10 luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) in primele noua luni. Insa, fata de aceeasi perioada a anului trecut, deficitul a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei (0,17% din PIB) in perioada ianuarie octombrie 2016.

In perioada mentionata, veniturile la buget au insumat 207,9 miliarde de lei (24,7%) din PIB, cu 10,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In schimb, cheltuielile au crescut mai accelerat, cu 13,6%, la 214,5 miliarde de lei.

S-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din contributiile sociale (16,4%), din impozitul pe salarii si venit (9,1%) si din veniturile nefiscale (17,3%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 11,7% fata de perioada similara din 2016, declinul fiind determinat, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Crestere modesta la TVA si scadere de incasari la accize

La TVA, s-a inregsistrat o usoara crestere fata de anul trecut, de 0,5%, insa nejustificat de mica raportat la avansul consumului (+13,7% la noua luni). Muinisterul Finantelor Publice continua sa justifice rezultatele slabe la incasarile din TVA prin faptul ca a fost redusa cota.

La accize, insa, incasarile au ramas pe minus (cu 3%) comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, influentate, de asemenea, potrivit MFP, de eliminarea supraaccizei de la 1 ianuarie 2017. Insa si in acest caz, analistii considera ca incasarile din accize ar fi trebuit sa fie mai mari, avand in vedere cresterea consumului, care ar fi trebuit mai mult decat sa compenseze reducerea cotelor.

Intrarile de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt in suma de 12,3 miliarde lei.

Pe partea de cheltuieli, cele cu personalul au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cele cu asistenta sociala au avansat cu 12,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017 si cu 9% de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei.

Cheltuielile de investitii au fost de 14,7 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB, in scadere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 19,3 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri