Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada din 2016, iar presedintele institutiei a covocat o sedinta pentru luni cu sefii de directii din ANAF, pentru un plan urgent de actiune in scopul cresterii incasarilor, a anuntat vineri institutia fiscala.

Anuntul vine dupa ce, vineri dimineata, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria, principalul subiect al discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a incasarilor la buget, conform News.ro.

Premierul a cerut masuri pentru cresterea incasarilor.

"Premierul Romaniei a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei", a precizat comunicatul ANAF.

Solicitarea premierului a venit dupa ce seful ANAF a indicat ca situatia incasarilor la buget nu este chiar atat de rea.

Citeste si:
Proiect: ANAF trebuie sa ridice propririle in cel mult 24 de ore
Proiect: ANAF trebuie sa...

"Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017" a insumat 31,99 miliarde lei, "ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%", a precizat ANAF.

Datele prezentate de ANAF sugereaza ca, dupa imncasari foarte slabe in ianuarie, situatia a dat semne de imbunatatire in a doua luna a anului.

In februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult fata de februarie 2016, "in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20%, iar in luna februarie 2017 - de 19%".

Desi sustine ca incasarile la buget au scazut "cu doar 0,9%" in primele doua luni din 2017, seful ANAF anunta masuri urgente pentru cresterea incasarilor la buget.

Citeste si:
Surse: Ce planuri are Iohannis pentru Ludovic Orban
Surse: Ce planuri are...

"Ca urmare a acestei analize, Presedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, in cursul zilei de luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului, la inceputul saptamanii viitoare", mai arata comunicatul ANAF.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANAF implementeaza masuri urgente pentru cresterea incasarilor