Raiffeisen Bank a obtinut, in prima jumatate a acestui an, un profit net de 423 de milioane de lei (91 milioane de euro), fata de 243 de milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut (plus 74%) . In aceeai perioada, activele totale ale bancii au ajuns la 38,1 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de iunie 2017, se arata intr-un comunicat al bancii.

Motorul principal al acestei evolutii a fost activitatea de creditare, noteaza banca. Institutia a incheiat primul semestru cu credite nete in crestere cu 20% (an la an), astfel ca portofoliul a ajuns la 23,6 miliarde de lei.

Creditele nou acordate companiilor mari si medii au crescut, in perioada analizata, cu 43%, cele acordate IMM-urilor cu 35%, iar imprumuturile pentru populatie (garantate sau negarantate) cu 15%.

Creditele noi pentru populatie, preponderent cu dobanda fixa

“In ceea ce priveste creditarea populatiei, intr-un mediu cu dobanzi in crestere, peste 90% din volumele noi din ultimul an la creditele de consum sunt acordate cu dobanda fixa, iar la creditele imobiliare 60% au dobanda fixa pentru primii 7 ani”, a declarat Steven van Groningen, presedinte & CEO Raiffeisen Bank.

In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut la 4,9% la finalul lunii iunie 2018 ( de la 8% in S1/2017). In aceste conditii, cheltuielile cu provizioanele au scazut la 72 de milioane de lei, fata de 206 milioane de lei la mijlocul anului trecut.

Depozitele atrase de la clienti au crescut, in acelasi timp, cu 16% si au depasit valoarea de 31 de miliarde de lei.

Veniturile bancii au fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, cu 21% mai mult decat in primul semestru din 2017.

Cheltuielile operationale ale Raiffeisen Bank sunt de 622 milioane lei in primul semestru al acestui an, cu 5% mai mult fata de nivelul inregistrat in S1/2017.

Pe ce mizeaza banca in viitor?

Pentru viitor, banca anunta ca va continua investitiile in procesul de digitalizare si simplificare.

“La mijlocul anului 2018 aproape jumatate dintre clientii persoane fizice ai bancii (966.000 S1/2018) au ales o relatie cu banca bazata pe mai multe produse de tranzactionare, de creditare, de economisire, cuprinse in pachetele de cont curent, cu 5% mai multi decat in S1/2017, confirmand faptul ca directia de simplificare a produselor si a utilizarii acestora intr-un mod responsabil este cea buna”, se subliniaza in comunicat.

La nivel de grup, Raiffeisen Bank International (RBI) a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit consolidat de 756 de milioane de euro, in crestere cu 28,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In trimestrul doi din acest an, institutia internationala a raportat un profit net de 357 de milioane de euro, in scadere cu 5% fata de trimestrul doi din 2017, dar peste estimarile analistilor, de 264 de milioane de euro. Profitul a fost afectat de o pierdere exceptionala de 121 de milioane de euro legata de vanzarea subsidiarei din Polonia, Raiffeisen Bank Polska.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri