Romania a devenit cel mai mare exportator de absolventi de medicina din Europa, cu peste 8.000 de specialisti plecati deja din 2007 incoace si alti 3.000 pe cale de a parasi tara.
"Suntem cei mai mari exportatori de medici din Europa pentru ca in trei ani am dat 8.000 de medici <<productie romaneasca>>", a explicat Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Afirmatia a fost facuta initial de Ioanel Sinescu, prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", care a adaugat ca "Romania a impanzit intreaga Europa cu cadre medicale".

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a argumentat ca si alte tari din Uniunea Europeana au probleme in privinta plecarii masive de medici. "Este un fenomen european care se manifesta ca urmare a accederii Romaniei la Uniunea Europeana", a spus ministrul in cadrul unei conferinte de presa separate.

Numarul absolventilor de medicina din Romania este de 4.000-5.000 in fiecare an, dintre care 70% au locuri subventionate de stat. Un singur student la medicina presupune un consum din bani publici de 8.000 de euro pentru cei sase ani de facultate, bani care insa se pierd daca acel viitor medic nu va profesa in Romania.

"Daca anul trecut si-au depus dosarele la Colegiul Medicilor din Romania aproximativ 2.800 de medici pentru a pleca in strainatate, pierderea statului roman prin gratuitatea scolarizarii acestora se ridica la 22 de milioane de euro cuantificabili doar la nivelul lui 2010", potrivit datelor furnizate de Sinescu.

Spre comparatie, un student la medicina in Franta presupune cheltuieli de 14.000 de euro anual.

In urmatorii trei ani ar putea pleca alti 3.000 de medici daca actualele conditii din sistemul sanitar nu se amelioreaza, potrivit estimarilor Colegiului Medicilor. Acestia s-ar putea adauga celor peste 8.000 de medici specialisti care au plecat din tara in ultimii trei ani.

"Din 2007 si pana in prezent au parasit Romania peste 8.000 de medici specialisti, ceea ce trebuie sa trezeasca ingrijorarea fata de functionarea sistemului sanitar pentru ca, daca se va pastra acest ritm, vom ajunge la stadiul in care sa avem poate spitale dotate, dar care vor functiona pe post de muzeu", a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.

In prezent, Romania se afla pe ultimul loc din punctul de vedere al asistentei medicale, cu 1,9 medici la mia de locuitori, un nivel mult mai scazut fata de cel inregistrat la nivel european, de 3,5 medici/1.000 de locuitori.

Citeste si:

De ce ne pleaca medicii in strainatate: Salariile sunt mici, iar romanii nu mai au bani de spaga



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri