Guvernul bulgar a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de banii de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale de stat desemnate de Ministerul Sanatatii.

O ordonanta de urgenta a guvernului de la Sofia, intrata in vigoare la 23 iulie 2019, prevede ca toti absolventii facultatilor de medicina din Bulgaria, care pe timpul studiilor au beneficiat de bani de la stat (scolarizare, burse, stagii de pregatire), vor fi obligati sa ramana vreme de trei ani in tara si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.

Masura instituita de cabinetul conservator condus de Boiko Borisov este urmare a unui deficit masiv de medici specialisti in cele mai multe dintre spitalele din tara, in special din orasele mici si mijlocii si din mediul rural. O parte a absolventilor facultatilor de medicina au ales sa semneze contracte de munca cu spitale din state ale Uniunii Europene sau sa se angajeze in clinici private, scrie Info Sud-Est.

Absolventii de medicina care pe timpul studiilor au beneficiat de platile statului (scolarizare, burse, stagii de pregatire) vor trebui sa profeseze dupa terminarea facultatii timp de cel putin trei ani in spitalele special desemnate, urmand sa primeasca o subventie lunara de doua salarii minime pe economie (aproximativ 560 de euro) precum si plata contributiilor sociale aferente. In plus, specialistii in medicina generala vor primi circa 650 de euro subventie lunara, conform relatarilor din presa bulgara.

Ordonanta de guvern mai prevede ca personalul medical scolarizat din bugetul statului care refuza repartitia Ministerului Sanatatii pentru minim trei ani este obligat sa returneze intregul cost al scolarizarii, deducandu-se doar timpul efectiv lucrat.

Ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.

"Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie", a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.

In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri