Anglia ramane una dintre tarile in care cei mai multi romani isi doresc sa emigreze, in ciuda schimbarilor pe care le anunta Brexit-ul. Majoritatea celor care aleg sa lase Romania sunt din categoria specialistilor, iar acestia pleaca definitiv din tara, pentru a se stabili in Anglia. Angajatorii insa se uita dupa forta de munca mai putin specilizata, iar principalele joburi sunt disponibile in transporturi, auto, turism, HoReCa si medicina.

"Romanii sunt in continuare tentati de ideea de a lucra in Anglia. Iata, este aproape cea mai cautata destinatie externa. In plus, cei care pleaca sunt in proportie din ce in ce mai mare specialisti si oameni din zona white collar. Ei pleaca nu pentru a strange bani de o casa sau o masina pe care sa le cumpere, apoi, in tara, ci pleaca definitiv. vor o schimbare completa de viata, pleaca alaturi de familii si nu au de gand sa se mai intoarca in Romania. si, din perspectiva asta, pentru ei conteaza mai putin faptul ca Marea Britanie nu mai face parte din UE", a declarat Bogdan Badea, CEO platformei de recrutare eJobs.

Anglia este, potrivit lui Badea, cea de-a doua cea mai cautata destinatie de romanii care vor sa lucreze in strainatate, dupa Germania.

"De la inceputul anului si pana acum a adunat putin peste 100.000 de aplicari. Cu 106.000 de aplicari, Germania este singura tara care o depaseste si chiar la mica distanta", a detaliat Badea.

Ce joburi cauta romanii in Anglia

In ordinea numarului de aplicari primite, cele mai cautate joburi sunt in urmatoarele domeniile vanzari, banci, financiar/contabilitate, call-center, alimentatie, HoReCa, administrati, logistica si management.

Domeniile in care companiile engleze cauta sa angajeze romani

"Aici apare un clivaj. Desi cele mai multe aplicari sunt pentru job-uri si domenii care au nevoie de specialisti, de oameni din zona white collar, cand vine vorba despre angajatori, acestia cauta mai degraba candidati din zona mai putin specializata sau chiar blue collar. Spre exemplu, cele mai multe joburi sunt in transport, diistributie si logistica. Urmeaza sectorul de prestari servicii, auto, turism, HoReCa, medicina si industria alimentara.

Medicina este domeniul care rupe cumva trendul

Angajatorii nu se astepta la schimbari importante in piata muncii din Anglia, dupa Brexit.

"Nu cred ca se va vedea o schimbare dramatica in prima faza. Brexitul va presupune si o perioada de acomodare treptata si, cel mai probabil, pana la finalul anului viitor se vor aplica aceleasi reguli ca si pana acum. In tot acest timp, Guvernul Britanic va decide exact cat de radicale vor fi schimbarile. E posibil sa fie introduse cote de imigratie (cum exista pentru alte tari)", a spus Badea.

Cel mai probabil, cetatenii UE o sa piarda tratamentul preferential de care beneficiaza momentan. Iar asta inseamna ca accesul lor pe piata muncii britanice va fi ingreunat, din cauza vizelor care ar putea fi introduse.

Ambasadorii celor 27 de state membre UE se reunesc la inceputul acestei saptamani pentru a discuta despre solicitarea de amanare a Brexitului cu trei luni. Propunerea care va fi discutata prevede o amanare a Brexitului cu trei luni, pana la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit sa iasa din UE de la 30 noiembrie sau 31 decembrie in caz de ratificare a acordului inainte de aceste termene.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri