După o perioadă de 3 ani de scădere constantă a numărului de locuri de muncă ocupate, anul 2022 a schimbat trendul, însă forța de muncă autohtonă este afectată de valul de angajați asiatici, care sunt dispuși să lucreze pe salarii mai mici decât cer românii, aceștia venind din țări mult mai sărace, se arată într-o analiză a platformei Termene.ro.

Analiza arată că, 2022 a fost primul an de la începerea pandemiei în care numărul locurilor de muncă ocupate în sistemul privat nu a mai scăzut în comparație cu anul anterior și s-a păstrat constant la 4,01 milioane. Totuși, numărul de angajați înregistrați anul trecut se menține la un nivel mai mic comparativ cu 2019, când au fost înregistrați 4,12 milioane de angajați.

Totodată, estimările Termene.ro indică o continuarea a procesului de creștere a ponderii forței de muncă ieftine, dispuse să lucreze pe salarii apropiate de minimul pe economie în detrimentul celei autohtone.

Această diminuare a angajaților din mediul privat are la bază apetitului românilor pentru antreprenoriat, vizibil prin numărul recor de companii active, procesele de automatizare, care diminuează necesitatea factorului uman, dar și fenomenul de migrare a forței de muncă românești către țările dezvoltate.

IT&C-ul, domeniul în care a crescut cel mai mult numărul de angajați

Datele analizate de Termene.ro arată că cea mai semnificativă scădere, în 2022, a fost înregistrată în producție, unde au fost cu 5% mai puține locuri de muncă față de anul 2021, respectiv o reducere de peste 50.000 de posturi. În același timp, comerțul a cunoscut o diminuare de 1,5% a numărului de locuri de muncă, respectiv 13.000 și agricultura, unde s-a înregistrat o reducere de 2,5%, respectiv 3.000 locuri.

La polul opus, cea mai mare creștere a numărului de locuri de muncă a fost vizibilă în domeniul IT&C, unde în 2022 au fost cu 16% mai mulți angajați decât în anul precedent, respectiv o creștere de 30.000. Și domeniul hotelier au fost mai mulți angajați cu aproximativ 7%, mai exact 10.000 locuri, iar în industria de construcții, numărul locurilor de muncă a crescut cu 3,2%, respectiv 14.000 locuri. Cele mai multe locuri de muncă au crescut în București-Ilfov, Timiș și Cluj. La polul opus, cele mai mari scăderi s-au înregistrat la nivelul județelor Argeș și Bihor.

Stagnarea numărului de locuri de muncă ocupate în sistemul privat românesc și păstrarea unui trend relativ constant au ca principal argument un proces de ocupare al acestora de către personal străin, provenit în special din țările slab dezvoltate din Asia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri