Odată cu lansarea soluțiilor de inteligență artificială generativă precum ChatGPT sau Bard, discuțiile despre impactul tehnologiei asupra societății și asupra viitorului de pe piața muncii s-au înmulțit. wall-street.ro a stat de vorbă cu Seth Dobrin, expert în inteligența artificială și fondator al QANTM AI, despre impactul pe care tehnologii precum inteligența artificială ar urma să-l aibă asupra noastră și cum ar trebui să ne pregătim.

Seth Dobrin a fost unul dintre speakerii evenimentului Creativity4Better, desfășurat în București.

Seth Dobrin este expert în inteligența artificială, cu o experiență de peste 20 de ani în zona de tehnologie și mai multe roluri de conducere în companii precum IBM. De asemenea, acesta a fost președintele institutului Responsible AI, care se concentrează pe implementarea responsabilă a soluțiilor bazate pe inteligența artificială în organizații.

Ce i-ar spune unui tănâr de 30 de ani care se teme că inteligența artificială l-ar putea lăsa fără loc de muncă în viitor? Răspunsul depinde de eforturile pe care guvernele la nivel global și companiile le vor face pentru binele angajaților, însă dacă aceste eforturi vor fi neglijate, unele efecte ar putea fi extrem de neplăcute.

Pentru început, acesta face o paralelă între revoluția pe care o aduce inteligența artificială în piața muncii și cea adusă de revoluția industrială începută la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

„Rezultatul net al revoluției industriale a fost o creștere a numărului de locuri de muncă. Cred că vom vedea același lucru și în ceea ce privește impactul revoluției aduse de inteligența artificială. Probabil vom vedea mai multe locuri muncă, însă diferite față de cele de acum. Tranziția către acel moment va fi urâtă, deoarece sunt oameni care vor rămâne fără locuri de muncă în acest proces”, precizează Seth Dobrin într-un interviu acordat wall-street.ro.

Diferența principală între cele două perioade de tranziție, cea de la revoluția industrială și cea de la revoluția adusă de inteligența artificială, este că în cea din urmă vom vedea și oameni înalt calificați care-și vor pierde locurile de muncă, nu doar oameni slab calificați.

„Aceste instrumente care folosesc inteligența artificială pot face multe activități creative pe care oamenii le fac. Cum ne asigurăm că acești oameni pot participa în economia viitorului? În timp ce facem această tranziție companiile și guvernele trebuie să se asigure că angajații de astăzi sunt antrenați să participe în economia viitorului. Altfel, lucrurile vor arăta urât, vom vedea concedieri masive. Nu toată lumea vobește despre asta și cred că ar trebui să fim onești când vine vorba de acest subiect”, adaugă Seth Dobrin.

Expertul în Inteligența Artificială precizează că sunt programe de training pe care companiile le pot implementa deja, adăugând că e responsabilitatea socială a organizațiilor să se asigure că angajații lor vor participa în economia viitorului.

Seth Dobrin consideră că suntem deja în stadiul în care companiile care folosesc Inteligența Artificială au un avantaj competitiv față de cele care nu folosesc astfel de tehnologii. Există însă și companii care implementează Inteligența Artificială, dar care nu se pot bucura de acest avantaj competitiv din cauza unei abordări greșite.

„Multe companii implementează inteligența artificială într-un mod hazardat. Nu au o strategie care să fie legată de obiectul lor de activitate. Nu pun întrebările care trebuie, ar trebui să se concentreze pe obiectivele de business pe care le au și să se întrebe ce tehnologie îi poate ajuta să le atingă(...) Dacă nu începi cu businessul, te uiți în direcția greșită”, precizează Seth Dobrin.

Sursa foto: Creativity4Better / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri