Pregatirea in rezidentiat se va putea desfasura si in cadrul unitatilor sanitare private si in institutiile de invatamant superior particulare acreditate, care au in structura programe de studii universitare de licenta in domeniul medicina, medicina dentara, farmacie, in conditiile indeplinirii de catre acestea a criteriilor si conditiilor de pregatire in rezidentiat aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii, prevede o Ordonanta de Urgenta aprobata marti de Guvern.

La solicitarea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu completarile ulterioare, precum si pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, pregatirea in rezidentiat se va defasura in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, prin departamentele de invatamant postuniversitar medical, medico-dentar si farmaceutic, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare si unitati medico-militare ale ministerelor cu retea sanitara proprie, sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale, scrie Agerpres.

Actul normativ adoptat stabileste reglementari privind coordonatorii de program in rezidentiat, responsabilii de formare, drepturile si obligatiile ce revin unitatilor sanitare, dar si rezidentilor.

"Prin reglementarile de astazi eliminam inechitatile existente, elaborand cadrul legal care da posibilitatea formarii unui numar mai mare de specialisti atat in sistemul public, cat si in unitati sanitare private si institutii de invatamant superior particulare acreditate care indeplinesc toate conditiile de pregatire. Astfel, toti cei care au obtinut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu vor intra in pregatire. Avem inregistrat un record privind numarul de rezidenti pe care-l vom pregati, estimam 7.159 rezidenti, in Romania si speram ca efectele sa se vada in cativa ani. Sunt primele masuri concrete pe care le luam pentru a stopa criza resursei umane calificata din domeniul medical. Am reusit acest lucru in conditiile in care anul acesta s-a inregistrat un record de participare la Rezidentiat", a spus Victor Costache, ministrul Sanatatii, citat in comunicat.

Astfel, fata de cele 3.960 locuri alocate domeniului medicina generala, au fost identificate solutii pentru ca peste 900 tineri care au obtinut punctaj minim de promovare si care nu puteau fi incadrati in sistemul actual de formare aferent medicilor rezidenti sa intre, suplimentar, in pregatire.

Potrivit MS, in prezent se lucreaza si pentru integrarea celor din domeniul medicina dentara si farmaciei.

Totodata, pentru a nu exista disfunctionalitati in comunicare, intre cei promovati la Rezidentiat si Centrul de Resurse Umane din Sanatatea Publica (CRUSP), unitatea aflata in subordinea MS si care se ocupa de repartizarea pe specialitati a noilor medici rezidenti, se va forma un grup suport. Acesta va fi alcatuit din reprezentanti ai MS si reprezentantii celor admisi, astfel incat partile sa lucreze impreuna si transparent in vederea integrarii tuturor celor care au obtinut peste 60% din punctajul pe tara, pe domeniu.

"Rolul grupului va fi acela de indrumare, tocmai ca noii medici rezidenti sa aiba toate informatiile necesare unor optiuni clare, mai ales ca suplimentarea locurilor de intrare in rezidentiat, prin cresterea numarului de unitati medicale in care se poate efectua pregatirea de specialitate, ar putea creea confuzii. Suplimentar, MS pune la dispozitie o adresa de e-mail, special creata pentru cei care doresc consultanta cu privire la alegerea locului unde isi vor definitiva pregatirea de specialitate, precum si un numar special de telefon. La CRUSP va exista pana in luna februarie, anul viitor, un birou dedicat acestor informari si consultari", se arata in comunicat.

Sursa foto: Facebook / FASMR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri