"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) inseamna construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investitii va fi construit pe platforma de la Magurele si are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezinta constructiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la finalul sedintei Executivului.

Ea a precizat ca Romania va cofinanta 20% din costul investitiei, restul banilor fiind alocati de Uniunea Europeana prin Programul privind Cresterea Competitivitatii Economice.

Ministrul a precizat ca laserul va fi utilizat in fizica, chimie, stiinta materialelor, dar si in aplicatii industriale, in IT&C si in medicina.

Citeste si:

In decembrie 2010, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca Romania va dezvolta la Magurele un laser de inalta putere care ar putea fi folosit in diferite domenii, precum cercetarea medicala si neutralizarea deseurilor atomo-nucleare, proiect finantat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durata de cinci ani.

"Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in tara, Romania fiind desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume", a spus Funeriu.

Proiectul va fi derulat in parteneriat cu Cehia si Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene.