Guvernul a avizat parametrii tehnico-economici pentru construirea la Magurele (judetul Ilfov) a celui mai puternic laser din lume, o investitie de 389 milioane euro acoperita in proportie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene, conform Mediafax.

"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) inseamna construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investitii va fi construit pe platforma de la Magurele si are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezinta constructiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la finalul sedintei Executivului.

Ea a precizat ca Romania va cofinanta 20% din costul investitiei, restul banilor fiind alocati de Uniunea Europeana prin Programul privind Cresterea Competitivitatii Economice.

Ministrul a precizat ca laserul va fi utilizat in fizica, chimie, stiinta materialelor, dar si in aplicatii industriale, in IT&C si in medicina.

In decembrie 2010, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca Romania va dezvolta la Magurele un laser de inalta putere care ar putea fi folosit in diferite domenii, precum cercetarea medicala si neutralizarea deseurilor atomo-nucleare, proiect finantat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durata de cinci ani.

"Este cel mai mare proiect de cercetare stiintifica realizat vreodata in tara, Romania fiind desemnata sa gazduiasca cel mai puternic laser construit vreodata in lume", a spus Funeriu.

Proiectul va fi derulat in parteneriat cu Cehia si Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Laboratorul de 100.000 euro, care formeaza angajatii viitorului
Setari Cookie-uri