Definirea strategiei pe termen lung a economiei romanesti trebuie sa reprezinte o prioritate pentru autoritatile romane, iar Consiliul Investitorilor Straini a propus anul trecut infiintarea unui Consiliu de Dezvoltare Economica care sa indeplineasca acest obiectiv. Propunerile au ramas, insa, la nivel teoretic.
Cei mai mari investitori straini din Romania propuneau, in octombrie 2010, un set ce cuprindea 80 de masuri pentru repornirea economiei, dintre care 12 erau considerate prioritare. Propunerile au ajuns si pe masa Guvernului, insa doar cateva dintre acestea au inceput sa fie implementate sau au fost luate in calcul.

Masurile propuse de investitorii straini pot scoate economia din recesiune si puteau genera o crestere suplimentara a PIB in perioada 2011 - 2015 de 11,6% si 250.000 de noi locuri de munca, daca erau luate in considerare la momentul potrivit.

Una dintre cele mai importante actiuni pe care autoritatile romane ar trebui sa o implementeze este cea referitoare la crearea unui Consiliu de Dezvoltare Economica (CDE), care sa sa ajute la definirea strategiei pe termen lung a economiei romanesti, considera Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

„Cred ca aceasta este cea mai importanta masura si consider ca poate fi implementata rapid. Ar genera efecte pozitive pentru economice pe termen scurt, dar si mediu si lung”, afirma Lungu.

Laurian Lungu este unul dintre analistii care a lucrat la elaborarea pachetului de masuri pentru repornirea economiei. El a explicat ca obiectivul CDE ar fi acela de a asigura consultanta autoritatilor cu privire la aspectele legate de politica economica si reforma institutionala din Romania.

„Consiliul de Dezvoltare Economica ar trebui sa fie format din experti recunoscuti, academicieni care au experienta in elaborarea de politici si care pot realiza scenarii pe politica fiscala, monetara, competitivitate sau productivitate. Insa, politicul nu trebuie sa aiba nicio interferenta pe latura conceptuala a activitatii CDE”, a explicat analistul.

Astfel, CDE ar ajuta la realizarea unei politici economice sustenabile pe baza expertizei membrilor sai, care, ulterior, ar putea fi supusa dezbaterii publice.

In opinia lui Laurian Lungu, Consiliul de Dezvoltare Economica ar trebui sa colaboreze cu Banca Nationala a Romaniei si Consiliul Fiscal.

Exista, insa, si unele detalii legate de infiintarea CDE ce ar trebui sa fie clarificate daca se doreste un astfel de Consiliu, explica Lungu. Astfel, in primul rand trebuie sa se stabileasca sub ce auspicii se va incadra CDE, iar apoi sa se decida cum va fi finantat si coordonat acest Consiliu.

Investitiile pe care le-au facut cei 118 membri ai CIS pana acum pe piata romaneasca se ridica la 30 de miliarde de euro in perioada 1990-2009. Cei 15 membri care fac parte din boardul CIS au in plan, pentru urmatorii cinci ani (2011-2015), sa realizeze investitii de 10 miliarde de euro in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri