In piata pensiilor private obligatorii NN administreaza active de peste 10 miliarde de lei, la care se adauga alte 3 miliarde de lei din piata asigurarilor de viata din Romania. Sunt active pe care le putem folosi pentru a sustine dezvoltarea economiei din Romania, apreciaza Robin Spencer, CEO International Insurance si membru al boardului NN Group.

"Piata de asigurari de viata din Romania a crescut anul trecut cu 10,8%, una dintre cele mai semnificative cresteri la nivelul pietelor in care grupul NN este operational. Asta inseamna ca romanii cumpara acest produs si inteleg ca trebuie sa peia responsabilitatea viitorului lor financiar pentru ca statul nu le va putea asigura tuturor acest viitor pe termen lung. In trecut, o mare parte din economisire, fie ca e vorba despre pensii private sau sanatate, era asigurata prin intermediul statului. Astazi, Guvernul contribuie tot mai putin la asigurarea economiilor cetatenilor, iar asta se intampla in toate tarile europene, pentru ca nu mai dispune de resursele necesare pentru a putea sustine viitorul financiar al oamenilor", spune Robin Spencer (foto).

In opinia sa, chiar daca poate romanii nu au astazi bani pentru aceste produse de economisire, situatia lor financiara se va imbunatati, in conditiile in care economia creste cu 4%. "Ne asteptam la o evolutie pozitiva a bunastarii financiare a Romaniei. Astfel, romanii vor incepe sa inteleaga tot mai mult ca este nevoie sa investeasca in ei insisi si sa se gandeasca tot mai mult la asigurarea viitorului financiar al familiei prin instrumente de economisire, asigurari de viata si de sanatate sau pensii private", arata managerul NN Group.

Romania si eternul sau potential din asigurari de viata si pensii private

"Romania are un numar mare de locuitori si este o economie emergenta, cu un potential ridicat de crestere, iar pe de alta parte statisticile arata ca asigurarile de viata continua sa aiba un grad scazut de penetrare pe plan local comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Cehia sau Ungaria - 0,4% din PIB in Romania fata de 1,8% din PIB in Cehia sau Ungaria, 4,5 - 5% in Olanda sau aproximativ 9% in Marea Britanie. Asadar, exista perspective bune de crestere a pietei pe termen lung - 10-15 ani, piata din Romania avand mult potential", apreciaza Robin Spencer.

El arata in continuare ca "provocarile sunt similare in intreaga piata europeana de asigurari de viata. Particulare pentru Romania sunt provocarile legate de asigurarile de sanatate, in contextul in care sistemul public de sanatate este mai fragil decat in alte piete. Daca ar fi sa generalizez, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est au traversat sau traverseaza evolutii similare, iar cele mai multe dintre ele - Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia - au aceleasi provocari".

Rata de inlocuire a salariului prin pensie, printre cele mai scazute din Europa

"Pe termen lung, oamenii vor constientiza nevoia de a economisi mai mult pentru viitorul lor, ceea ce va sustine dezvoltarea pietelor de asigurari de viata si pensii private. In cazul pensiilor, de exemplu, rata de inlocuire a salariului prin pensie este de 38%, printre cele mai scazute din Europa. Pentru a-si creste calitatea vietii la varsta pensionarii, oamenii trebuie sa economiseasca, iar de aici va veni si cresterea industriilor in care NN activeaza", spune Robin Spencer.

Intrebat daca "se poate afirma, asadar, ca piata de asigurari de viata reflecta evolutia economiei", managerul NN Group aduce ca argument, in acest sens, cuvantul "sustenabilitate".

"Asigurarile de viata determina investitii si o gandire financiara pe termen lung atat in randul clientilor, cat si al nostru, al asiguratorilor de viata. Si, in acelasi timp, reinvesteste disponibilitatile financiare ale oamenilor pentru a-i ajuta sa-si asigure un viitor financiar mai bun, investitii care sunt directionate catre companii, ajutand mediul de business sa se dezvolte, si catre titluri de stat care ajuta guvernele in demersurile de dezvoltare economica prin investitii in infrastructura, spre exemplu, precum servicii, scoli, spitale, autostrazi s.a.m.d.", arata Robin Spencer.

Pentru a pune lucrurile in context, mai spune acesta, in piata pensiilor private obligatorii NN administreaza active de peste 10 miliarde de lei, la care se adauga alte 3 miliarde de lei din piata asigurarilor de viata din Romania. "Sunt active pe care le putem folosi pentru a sustine dezvoltarea economiei din Romania si din Europa, prin urmare industria asigurarilor de viata are o contributie reala si tangibila. Pe de alta parte, aceasta piata contribuie la stabilitatea financiara a oamenilor si a economiei in ansamblu, prin intermediul reglementarilor riguroase. ASF are un rol important aici in Romania de a asigura ca avem un sistem financiar solid".

Cine este Robin Spencer?

Robin Spencer a fost numit in Consiliul de Administratie al NN Group la 1 august 2014 si in calitate de CEO al diviziei de asigurari internationale la 1 septembrie 2014. Robin este responsabil pentru segmentul de asigurari in Europa si Japonia, precum si de activitatea de reasigurare prin NN Re. Robin Spencer a fost anterior CEO al Aviva in Marea Britanie si Irlanda, pe categoria de asigurari generale, CEO si CFO Aviva Canada, iar din 2010 si pana in 2012 a gestionat activitatea de risc a asiguratorului britanic.

De asemenea, olandezii de la NN Group sunt prezenti pe piata din Romania pe segmentul de asigurari de viata si pensii private facultative prin NN Asigurari de Viata si in activitatea de pensii private obligatorii prin intermediul NN Pensii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri