Unul din doi români se așteaptă să trăiască până la 90 de ani și 73% spun că se simt pregătiți pentru o viaţă lungă, dar doar 26% au luat măsuri pentru a-și asigura viitorul financiar, în timp ce costul de trai în contextul economic actual și situația financiară la pensie sunt principalele îngrijorări, se arată într-un studiu realizat de NN.

Potrivit sursei citate, românii se așteaptă să trăiască mai mult și consideră că sănătatea, starea de bine, adaptabilitatea și siguranța financiară au cel mai important rol în pregătirea pentru o viață longevivă.

Circa 52% dintre respondenții la studiu consideră că este probabil să trăiască până la vârsta de 90 de ani și 73% se declară pregătiți pentru o viață lungă. Cu toate acestea, 82% sunt preocupați de evoluția României în următorii ani și de impactul asupra vieții lor, costul de trai, perspectivele economiei și pieței muncii și datoria publică fiind principalele îngrijorări.

Deși 7 din 10 spun că sunt pregătiți de o viață lună, doar 26% dintre respondenți spun că au reușit să-și asigure un viitor financiar confortabil. Circa 37% consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce se reflectă în abilitatea lor de a face planuri pentru bunăstarea lor financiară la bătrânețe.

Și cu toate că 53% spun că situația lor se îmbunătățește de la an la an, iar 41% au economii care să le acopere nevoile pentru cel puțin 3 luni, pe termen lung, 3 din 10 cred că nu vor reuși niciodată să aibă lucrurile pe care și le doresc în viață, arată studiul NN.

„Pregătirea pentru o viață mai lungă înseamnă în primul rând grijă pentru sănătatea fizică, emoțională și mintală și un stil de viață sănătos, cu mai puțin stres. Dar înseamnă și o viață trăită cu sens, timp petrecut cu cei care contează cel mai mult, experiențe care aduc bucurie și adaptabilitate la neprevăzut. O mentalitate orientată spre longevitate ajută oamenii să se pregătească nu doar pentru o viață mai lungă, ci pentru o viață mai bună pe o perioadă îndelungată, ceea ce implică finanțe personale bune și un viitor financiar sigur pe termen lung pentru o calitate mai bună a vieții”, a spus, într-un comunicat remis redacției, Kuldeep Kaushik, CEO al NN România.

Studiul mai arată că 56% dintre români sunt conștienți că trebuie să se gândească la wellbeing-ul lor financiar cât mai devreme în pregătirea pentru o viață longevivă, însă 82% consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe.

Circa 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării, 6 din 10 respondenți la studiul NN spunând că au o carieră pe care pot să o urmeze până la vârsta de 70 de ani. Aproximativ 58% au încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit atunci vor ieși la pensie.

În același timp, aproape 70% dintre respondenți înțeleg cât ar trebui să economisească în plus pe parcursul vieții pentru pensie, prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar și prin alte soluții de economisire și protecție cum sunt asigurările, care îi pot ajuta să acceseze resursele financiare de care ar avea nevoie într-o situație neprevăzută. În acest context, 59% sunt încrezători că vor putea trăi confortabil din punct de vedere financiar la bătrânețe, în concordanță cu standardul lor actual de viață.

Studiul NN privind longevitatea a fost desfășurat online în 2023, în rândul a 1.008 respondenți cu vârsta între 18 și 79 de ani dintr-un total de 11.585 de participanți din 11 țări în care NN Group își desfășoară activitatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri