Intentia autoritatilor romane de a introduce o taxa pe terenurile agricole necultivate va stimula vanzarea de parcele, va facilita ulterior achizitia unor suprafete fertile mai mari si va duce la majorarea productiei de culturi traditionale precum graul si porumbul, potrivit unei analize Reuters.
Circa o treime din cele noua milioane de hectare de terenuri arabile este necultivata, cauza principala fiind proprietatile mici restituite dupa caderea comunismului, dar si metodele ineficiente de practicare a agriculturii, informeaza Mediafax.

Taxa anuala avuta in vedere, de circa 100 de euro pentru fiecare hectar necultivat, ar putea accelera procesul de consolidare si de majorare a productiei, intr-o perioada in care preturile mondiale ale materiilor prime sunt in crestere.

"Amploarea problemei este foarte greu de exagerat. Deseori blocheaza investitiile, iar achizitiile de terenuri sunt dificile", a declarat Stuart Meikle, analist independent in domeniul agriculturii.

Meikle crede ca daca terenurile agricole nu ar fi fost fragmentate si agricultura ar fi functionat normal, Romania nu ar fi fost in recesiune.

Romania are resurse naturale sa hraneasca o populatie de cinci ori mai mare decat cei 22 de milioane de cetateni, dar in 2008 a importat alimente de 6,1 miliarde de dolari.

Preturile terenurilor sunt de circa 2.000 de euro pe hectar, respectiv 15%-20% din media din Marea Britanie si Germania, potrivit lui Richard Warburton, director general al fondului suedez de investitii Kinnevik Agri.

Romania este pe locul al doilea in Uniunea Europeana, dupa Franta, in privinta recoltei de porumb, dar este cel mai ineficient producator.

"Afacerile agricole din Romania au un potential urias. Posibilitatile sunt aceleasi cu cele din Statele Unite, in urma cu 100 de ani. Atunci, oamenii migrau spre vest, acum o iau spre est", a declarat Per Villumsen, seful companiei daneze FirstFarms, care detine peste 7.000 de hectare de terenuri in Romania.

Investitori din Orientul Mijlociu, respectiv din Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, si-au exprimat interesul pentru terenuri agricole in Romania, in vederea cresterii securitatii aprovizionarii cu alimente.

Limitele impuse achizitionarii de terenuri de catre straini (trebuie sa infiinteze o companie locala pentru a putea cumpara) si proprietatile fragmentate au facut ca numai 5% din suprafetele arabile sa fie in proprietate straina.

Taxa propusa reprezinta un pas in directia buna, dar nu va stimula semnificativ eficienta daca nu va fi cuplata cu alte masuri, considera analistii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri