Guvernul vrea sa dubleze rata de absorbtie a fondurilor europene in acest an, de la 10,7% la finele anului trecut la 20-25%, a declarat Catalin Vatafu, consilier al premierului pe problema atragerii de fondurilor UE, la conferinta "Caravana Fondurilor Europene".
"La 18 martie 2010 au fost depuse 27.683 proiecte in valoare de peste 50 de miliarde de euro, din care au fost aprobate 7.269, totalizand 16,7 miliarde de euro, in timp ce numarul de contracte semnate este de 5.360 de proiecte, cu o valoare eligibila de 11,2 miliarde de euro. Deci avem 11 miliarde de euro de cheltuit, iar beneficiarii trebuie sa cheltuiasca acesti bani, scrie Mediafax.

Platile interne, atat din fonduri UE, cat si contributia de la buget, au ajuns la 2,15 miliarde de euro, reprezentand 10,7% din alocarea UE pentru 2007-2013", a spus Vatafu.

El a aratat ca in 2010 au fost efectuate plati interne totalizand de 1,14 miliarde de euro, reprezentand 87-88% din tinta stabilita de 1-1,3 miliarde de euro.

"Pentru 2011 avem ca tinta sa semnam contracte de finantare de 5,6 miliarde de euro, reprezentand contributia UE si sa facem plati interne de trei miliarde de euro (fonduri UE si de la bugetul de stat). Astfel, ca nivelul absorbtiei va ajunge la sfarsitul anului la 20-25% din intreaga alocare pentru 2007-2013", a aratat Vatafu.

Referindu-se la nivelul fondurilor europene atrase de Romania pana in prezent, consilierul primului-ministru a aratat ca rezultatele nu sunt satisfacatoare, adaugand ca Guvernul are in vedere imbunatatirea procesului.
"De aceea este nevoie de masuri decisive care sa aiba efecte importante asupra atragerii fondurilor europene. In acest sens, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), impreuna cu DIGI Regio si DIGI Employment lucreaza la elaborarea unui plan de masuri prioritare, acesta fiind in faza de definitivare pentru a fi asumat de Guvern si apoi implementat", a mentionat Vatafu.

El a aratat ca acest plan de masuri se axeaza pe sapte directii, legate printre altele de managementul ciclului de proiect, de aspectele financiare privind achizitiile publice si de capacitatea si resposabilitatea beneficiarilor.

"Trag un semnal de alarma. Nu spune nimeni ca Guvernul si-a facut treaba 100%. Stam foarte bine la depunerea proiectelor, la contractare, dar principala problema este cea a implementarii proiectelor. Implementarea nu o face Guvernul, ci beneficiarul. Guvernul poate a intarziat pe partea de rambursare a cheltuielilor, insa sa nu trecem sub tacere rolul beneficiarilor. Guvernul nu poate cheltui banii in locul beneficiarilor. Sa fie clar tuturor", a explicat consilierul primului-ministru.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a fost trecuta din subordinea Ministerului Finantelor in subordinea si coordonarea directa a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene, prin ordonanta de urgenta aprobata, saptamana trecuta, de Guvern.
Vatafu a aratat ca masura are ca scop, printre altele, sporirea autoritatii structurii.

"Trebuie sa clarific un lucru. Directorul general al ACIS este tot Razvan Ciobanu. Acest transfer isi propune sa dea un semnal politic puternic atat in plan national, cat si la Bruxelles prin care Guvernul isi reafirma preocuparea pentru accelerarea atragerii de fonduri europene. De asemenea, masura are si un carcter pragmatic. Este nevoie de o autoritate sporita, de o influenta sporita a Autoritatii in dialogul cu autoritatile de management de la diverse ministere", a afirmat reprezentantul Guvernului.

El a adaugat ca, ACIS va putea furniza primului-ministru informatii cat se poate de clare si veridice in ceea ce priveste fondurile absorbite pe fiecare program si minister, astfel incat sa poata fi aplicata abordarea Cabinetului potrivit careia cine nu-si face treaba bine, pleaca acasa.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu UE. In calitate de coordonator national al asistentei nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, ACIS are atributii si responsabilitati atat in ceea ce priveste asistenta financiara de pre-aderare, cat si in ceea ce priveste coordonarea gestionarii fondurilor structurale si de coeziune.

In scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International in luna noiembrie, Guvernul s-a angajat sa acorde prioritate cofinantarii proiectelor UE atunci cand lanseaza noi investitii, sa prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel incat sa fie sustinute in principal acele investitii pentru care pot fi asigurate fonduri si sa evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.

Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, in scrisoarea convenita cu FMI este prevazuta trecerea Unitatii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finantelor in subordinea directa a primului-ministru, concomitent cu intarirea autoritatii acestei structuri pentru a lua "masurile necesare" in ministere in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor UE.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, in luna februarie, agentiei MEDIAFAX, ca viitorul acord al Romaniei cu Uniunea Europeana va include tinte privind atragerea fondurilor europene, precizand ca acestea nu vor reprezenta si tinte in relatia cu Fondul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri