Leul s-a apreciat cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, iar fenomenul va fi greu de stavilit de catre banca centrala. In plus, moneda nationala va fi tot mai puternica odata cu cresterea standardului de viata din Romania.

Aprecierea leului este greu de contracarat de catre Banca Nationala, in conditiile in care dobanzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial exista un exces de lichiditate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Acum m-am uitat pe ecrane si dobanzile se duc sub 2%. Ma intreb chiar de ce se duc sub 2,25%, cat plateste BNR (pentru facilitatea de depozit - n.r.), si cursul se apreciaza. Cum sa rezolvam aceasta problema, unde sa ne mai ducem cu dobanzile in jos? Poate mai facem ceva inovatii, pentru ca si asa la BCE suntem cunoscuti drept banca centrala cu cele mai multe inovatii", a spus Isarescu, potrivit Mediafax.

Leul s-a intarit cu 4,5% fata de euro de la inceputul anului, de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010 , la 4,0858 lei/euro, paritatea oficiala de ieri.

Guvernatorul BNR a aratat ca, pentru "a nu permite" aprecierea monedei nationale, banca centrala ar trebui din nou sa cumpere valuta, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesiva si ar pune o presiune suplimentara pe dobanzile oricum la nivel foarte jos.

"Exista un exces de lichiditate in lume. Se vede cel mai bine pe pietele din Turcia si Brazilia, dar si Rusia are ceva fluxuri. Sa vedem cum or sa se descurce. Fluxurile de capital or sa schimbe in totalitate paradigmele", a mai spus Isarescu.

Standardul de viata va intari leul

Leul se va intari in raport cu euro pe termen lung, odata cu cresterea standardului de viata din Romania, a declarat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondiala.

In ultimii doi ani, odata cu criza financiara, leul s-a depreciat pe medie cu circa 25% fata de euro pana la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evolutie care a condus la presiuni asupra inflatiei din cauza cresterii costurilor la serviciile in euro, dar si o scumpire a creditelor acordate in moneda europeana.

"Este foarte greu sa faci prognoze referitor la evolutia mondei pe termen scurt. Pe termen lung, ne asteptam ca moneda sa se aprecieze (fata de euro -n.r.), in linie cu imbunatatirea standardului de viata din Romania", a spus Richter.

Romania va inregistra in acest an cea mai lenta crestere economica dintre cele zece state membre ale UE din Europa de Est, urmata anul urmator de cea mai rapida crestere din regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

De la inceputul acestui an, leul a urmat un trend de apreciere, el fiind cotat marti la 4,09 lei fata de moneda europeana.

Romania a avut in martie cea mai mare crestere anuala din UE a preturilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state si mai mult decat dublu comparativ cu inflatia medie la nivel comunitar.

Economistul Bancii Mondiale sustine ca in prezent exista un optimism mai ridicat in ceea ce priveste reducerea preturilor la alimente pe plan international, alt element care a avut un impact semnificativ asupra cresterii ratei inflatiei.

Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a anuntat in urma cu o saptamana ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de 3,6%, dar noua estimare nu va depasi 5%.

Moneda nationala a pierdut ieri o parte din avansul castigat in debutul sedintei, insa cursul a ramas sub nivelul de marti, astfel ca banca centrala a anuntat o paritate de referinta de 4,0858 lei/euro.

Leul a redevenit in ultima perioada
tot mai atractiv pentru speculatori, chiar daca trendul monedei nationale este, de data aceasta, de apreciere fata de euro. Speculatorii s-au "jucat" semnificativ pe curs in octombrie 2008, cand mizau pe deprecierea leului, dar Banca Nationala a vandut atunci aproape un miliard de euro pentru a contracara atacul speculativ.

Cititi si Cine a jucat agresiv in octombrie 2008: A fost sau nu a fost?

Cum comentati argumentele si tendintele expuse mai sus? Credeti ca leul isi va continua aprecierea dupa Paste?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri