Aproximativ 500 de mii de contracte de asigurare obligatorie a locuintelor au fost incheiate de societatile membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), pana la jumatatea lunii mai 2011, reprezentand o pondere de 5,92 din fondul locativ existent.
Numarul total de polite incheiate in perioada cuprinsa intre 15 iulie 2010 si 16 mai 2011 de catre cele 13 societati membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a ajuns la 496.672 de contracte, din care 377.987 au fost emise in mediul urban si 118.685 in mediul rural.

Defalcat pe tipul de locuinta, un numar de 408.796 de polite au fost vandute pentru spatii locative de tip A (353.208 in mediul urban si 55.588 in mediul rural) si 87.876 pentru spatii locative de tip B (24.779 in mediul urban si 63.097 in mediul rural), potrivit informatiilor PAID.

In Romania, peste 8,35 milioane de locuinte erau la sfarsitul anului 2009, din care mai mult de jumatate in mediul urban. Din totalul fondului locativ, in prezent o pondere de 5,92% sunt asigurate prin polita obligatorie.

Totodata, din 4,5 milioane de locuinte afltae in mediul urban, PAID are o acoperire de 8,39%, iar pentru cele 3,9 milioane de locuinte, aflate in mediul rural, 3,04% sunt asigurate obligatoriu. In Bucuresti , din 793 de mii de locuinte, 14,6% sunt asigurate obligatoriu.

Obligatia incheierii contractelor de asigurare a locuintelor aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativteritoriale revine persoanelor ori autoritatilor desemnate, in conditiile legii, sa le administreze.

Suma asigurata ce poate fi acordata in temeiul Legii nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, denumita in continuare suma asigurata obligatoriu, este de 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A si de 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B. Primele cuvenite pentru sumele asigurate, denumite prime obligatorii, sunt de 20 euro, pentru locuinte de tip A si de 10 euro, pentru cele de tip B.

Tipul A de locuinta este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele pana la 15 iulie 2011, obligatoriu sau facultativa, vor fi amendati de primarii cu pana la 500 lei.

In cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale acoperite prin asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, proprietarii care nu au incheiat polita nu beneficiaza de despgubiri de la stat, potrivit presedintelui PAID, Marius Bulugea.

In ultimii ani, in Europa s-au produs peste 100 de inundatii majore, inclusiv inundatiile catastrofale din 2002, de-a lungul Dunarii si Elbei. Aceste inundatii au provocat moartea a 700 de persoane, stramutarea a circa jumatate de milion de persoane si despagubiri acordate totalizand cel putin 25 miliarde de euro.

Romania a fost foarte grav afectata de inundatii, in special in anii 2005, 2006, 2008 si 2010. S-au produs inundatii istorice atat pe unele rauri interioare cat si pe fluviul Dunarea.

Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009 si are drept actionari 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari). Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc, iar polita PAD functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri