Bancile grecesti din Romania fac raportari saptamanale la BNR, capitalizarea lor este buna, iar indicatorul lor de solvabilitate este de 15,7%, cu un punct peste media sistemului, explica Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
"Bancile din Romania care au ca actionari banci grecesti sunt subiecte de drept romanesc. Ele sunt organizate, reglementate si supravegheate in concordanta cu legislatia romaneasca, iar datele bilantiere arata ca aceste banci sunt bine capitalizate, au o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7%. Din punct de vedere financiar ele sunt intr-o situatie foarte buna", a declarat Floring Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a precizat ca bancile grecesti din Romania fac raportari saptamanal la banca centrala.

"BNR a luat masuri preventive de monitorizare atenta a bancilor respective, prin raportari saptamanale in ceea ce priveste principalii parametrii care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat faptul ca ele (n.r. - bancile grecesti de pe plan local) sunt solide din punct de vedere financiar", a adaugat Georgescu.

In plus, autoritatile romane dispun de un plan de reactie in cazul in care situatia din Grecia scapa de sub control

"Dispunem de un plan de reactie ce cuprinde masuri in conformitate cu legislatia romanesca, masuri ce vor fi aplicate gradual, intr-un dozaj adecvat, in functie de situatia concreta a fiecarei banci cu capital grecesc din Romania", afirma oficialul BNR.

Georgescu a precizat ca pana acum bancile grecesti au fost prompte cand li s-a solicitat sa sustina subsidiarele din Romania.

Intrebat daca romanii care au economii la bancile grecesti trebuie sa fie ingrijorati, Florin Georgescu a precizat ca "nu este cazul sa ne gandim la o asemenea ipoteza" pentru ca subsidiarele bancilor grecesti au o lichiditate confortabila.

"Pozitia de lichiditate a bancilor grecesti se prezinta in termeni confortabili, iar faptul ca detin inclusiv un portfoliu de titluri de stat le confera posibilitatea de a accesa fonduri de la BNR prin instrumentele cunoscute si, nu in ultimul rand, faptul ca au o solvabilitate foarte buna le face eligibile ca, atunci cand poate sa fie necesar, BNR sa intervina cu instrumentele necasare pentru sustinerea lichiditatii bancilor respective", explica prim-viceguvernatorul BNR.

Georgescu a spus ca BNR are un plan ce include masuri de reactie pentru toate situatiile posibile, dar deocamdata este bine sa urmarim atent evolutiile din Grecia si din sistemul bancar grecesc.

"Noi am luat toate masurile pentru a putea minimiza si a reduce la maxim costurile unor situatii mai putin favorabile si in Romania", a concluzionat reprezentantul BNR.

Investitori: Grecia ar putea intra in default vara aceasta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri