Temerile privind un "accident" al Greciei chiar din aceasta vara, prin intrarea in incapacitate de plata, care ar putea afecta inclusiv sistemul bancar, au determinat investitorii sa cumpere instrumente de asigurare a datoriilor statului elen pe perioada de un an, noteaza Financial Times.
Plasamentele in asigurarea datoriilor impotriva riscului de neplata (credit default swap - CDS) ar genera profituri substantiale in cazul unei restructurari dure a datoriilor in urmatoarele 12 luni, scrie Mediafax.

"Exista o sansa semnificativa pentru un accident al Greciei in aceasta vara. Asta implica o restructurare dura a datoriei si pierderi mari pentru investitori, care ar avea consecinte ingrijoratoare pentru zona euro", a spus un investitor.

Randamentele si CDS-urile obligatiunilor unor state de la periferia zonei euro au atins miercuri noi maxime.

Chiar daca fondurile au investit doar sume mai mici intr-un astfel de scenariu, simplul fapt ca recurg la o astfel de masura indica amplificarea riscurilor pentru zona euro, noteaza Financial Times.

Multi investitori considera ca autoritatile din zona euro raman fara timp si avertizeaza ca lipsa unui al doilea pachet de ajutor financiar in perioada urmatoare va conduce la deteriorarea in continuare a increderii, la extinderea problemelor si la o criza mai grava.

Esecul ministrilor de Finante din zona euro de a ajunge la o intelegere in privinta implicarii sectorului privat intr-un nou pachet de asistenta pentru Grecia, temerile privind viitorul guvernului din Grecia si protestele impotriva reducerilor de cheltuieli de la Atena au nelinistit investitorii.

Randamentele obligatiunilor pe doi ani au urcat miercuri cu 1,6 puncte procentuale, una din cele mai mari cresteri din ultimul an, la un nivel record de 28%.

CDS-urile titlurilor elene pe cinci ani au avansat la un maxim de 17 puncte procentuale, reprezentand un cost de 1,7 milioane de dolari pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari cu scadenta la cinci ani.

Instrumentele CDS pentru Grecia includ o probabilitate de 75% pentru intrarea in incapacitate de plata a statului in urmatorii cinci ani, dupa ce la inceputul lui 2011 aceast nivel se situa la 45%.

Randamentele obligatiunilor iralandeze si portugheze pe doi ani, dar si CDS-urile la cinci ani, au atins miercuri noi recorduri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri