Cardurile contactless isi vor face simtita prezenta pe piata din Romania si in portofelul romanilor semnificativ in acest an, in conditiile in care acestea pot fi utlizate si pentru plata in RATB. Catalin Cretu, director general pe Romania in cadrul Visa Europe, considera ca tehnologia contactless ii va determina pe oameni sa foloseasca cardurile zilnic.
Cardurile bancare si cele de calatorii au inlocuit in acest an traditionalele bilete de hartie folosite pentru transportul in comun din Bucuresti. BCR si BRD, cele mai mari doua banci din sistem, concureaza pentru tranzactiile de plata a calatoriilor pentru milioanele de romani care merg cu tramvaiul sau autobuzul.

Cele doua banci au lansat carduri contactless de debit sau credit cu functionalitatile de portofel electronic sau abonament. Cardurile pot fi utilizate pentru plata calatoriilor RATB, dar si pentru plati la comercianti.

“Anul acesta se porneste contactless-ul in Romania. Avem doua banci mari ce au pornit cu motoarele turate si imi pare bine ca ambele carduri contactless lansate de aceste institutii au in centru facilitatea de plata la RATB pentru ca, astfel, oamenii vor ajunge sa le foloseasca zilnic. Tehnologia contactless ii va face pe oameni sa isi scoata zilnic cardul din buzunar, ii va face sa se obinuiasca cu cardurile”, a declarat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Catalin Cretu (foto).

Plata cu cardurile contactless nu ii avantajeaza doar pe cei care utilizeaza transportul in comun, ci si pe clientii care doresc sa stea cat mai putin in magazine pentru a achita cumparaturile de valoarea redusa. Astfel, la plata cu un card contactless a cumparaturilor de valoare mai mica de 100 de lei nu vi se va mai solicita sa introduceti codul PIN al cardului, iar tranzactia va respecta toate standardele de siguranta. Clientii pot realiza si plati de valori mai ridicate cu cardurile contactless, insa comerciantul le va solicita introducerea codului PIN al cardului.

Reteaua de acceptare a cardurilor contactless din Romania este inca redusa, dar viteza de crestere anuntata este mare.

“Noi credem ca ritmul de crestere a retelei de dispozitive PayWave va fi destul de rapid pentru ca trebuie sa tinem ritmul cu emiterea. Vor mai intra si alte banci mari pe segmentul cardurilor contactless. Probabil vor incepe proiectele anul acesta, dar vor intra in productie in 2012”, explica directorul general pe Romania din cadrul Visa Europe.

In prezent, in Romania exista circa 1.000 - 1.500 de dispozitive PayWave instalate de BCR pentru plata cu cardurile contactless, iar numarul dispozitivelor PayPass instalate de BRD este similar. BCR anunta saptamana trecuta ca a vandut deja aproximativ 4.500 de carduri de debit contactless ce pot fi utilizate in RATB si pentru plata cumparaturilor.

Ratele fara dobanda, un beneficiu care va stimula utilizarea cardurilor de credit

Tranzactiile cu cardurile din Romania au crescut in primul trimestru din 2011, avansul fiind de 23% pe cardurile de debit si de 27% pe cele de credit. In sens opus, portofoliul de carduri de credit al bancilor din Romania a scazut sub 2 milioane de unitati, pe fondul recesiunii si crizei economice. Totusi, cardurile de credit ramase merg din ce in ce mai bine, sustine Catalin Cretu.

“Avem in piata sub 2 milioane de carduri de credit si este clar pentru toti jucatorii ca pe acest segment exista potential foarte mare. Cred ca daca nu se intampla ceva care sa afecteze trendul economic asa cum s-a intamplat anul trecut, cresterea portofoliului va reincepe. Exista banci ce emit in continuare carduri de credit, dar exista si banci ce continua curatarea portofoliilor”, a declarat Cretu.

El este de parere ca beneficiile financiare atasate cardurilor de credit vor fi foarte importante in urmatoarea perioada, iar cardurile de credit cu rate fara dobanda la comerciantii parteneri vor juca un rol important.

“Ratele reprezinta un beneficiu care va stimua mult utilizarea cardului pentru ca avem o populatie cu putere de cumparare relativ mica , dar cu dorinte de cumparare mari. Lumea trebuie sa inteleaga ca pot beneficia de astfel de programe doar utilizand cardurile”, afirma oficialul Visa Europe.

Competitia dintre banci pe segmentul cardurilor de credit a devenit tot mai dura de la inceputul acestui an. Toti jucatorii de top din sistemul bancar au lansat carduri de credit cu rate fara dobanda sau au acordat bonusuri pentru tranzactiile efectuate.

In plus, Catalin Cretu subliniaza ca bancile trebuie sa inteleaga ca lumea nu mai vrea sa auda de comisioane ascunse, ci doreste transparenta si simplitate in comunicarea beneficiilor si costurilor asociate cardurilor.

Cardurile au devenit o parte importanta a comportamentului financiar al romanilor in ultimii 10 ani, trecand de la stadiul de produs “complicat si dificil de utilizat”, la produsul bancar ce se afla in portofelul fiecarei persoane din zonele urbane. Daca in trecut cardurile erau acceptate doar la marile lanturi de magazine, astazi chiar si comerciantii mici au devenit mai flexibili si au inteles ca trebuie sa accepte plata cu cardul.

“Din studiile realizate a reiesit ca principalul motiv pentru care comerciantii mici au acceptat plata cu cardul a fost presiunea venita din partea clientilor”, afirma Cretu.

In ceea ce priveste siguranta tranzactiilor, el afirma ca frauda pe carduri este la un nivel foarte redus in Romania, dar subliniaza ca este important ca posesorii de carduri sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor atunci cand platesc in magazine sau merg la bancomat. In plus, industria cardurilor din Romania evolueaza si la nivel de tehnologie, iar toate cardurile emise de bancile din Romania ar putea avea chip in 2012.

Cred ca pana la sfarsitului anului 2011 aproximativ 75%-85% din portofoliul de carduri va fi migrat catre tehnologia EMV (n.r. – Europay, MasterCard and Visa – carduri cu chip), urmand ca procesul de migrare sa se finalizeze in prima parte a anului viitor”, sustine oficialul Visa Europe in Romania.

Portofoliul total de carduri de debit valide din Romania numara 10,58 milioane de unitati la finalul primului trimestru din 2011, iar numarul cardurilor de credit valide de pe piata locala era de 1,94 milioane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri