Aurul, metalul pretios adorat de toti oamenii, dar mai ales de catre investitori, a devenit tot mai cautat pe timpul crizei. Pretul unui gram de aur a crescut cu 10% in ultima saptamana pana la aproape 153,19 lei, maxim istoric anuntat de Banca Nationala a Romaniei. In plus, pretul unciei de aur a depasit ieri pragul de 1.580 de dolari.
Profitand de criza economica de pe plan international si de slabiciunea marilor valute de pe glob, cotatia aurului a urcat intr-un ritm alert in ultimii ani. Aurul se tranzactiona ieri pe pietele internationale chiar si la pretul de 1.580 dolari/uncie, in crestere cu 30% fata de nivelul de acum un an si mai mare cu peste 70% fata de acum doi ani.

Aurul este privit ca o alternativa mult mai sigura la investitiile in actiuni, obligatiuni sau active imobiliare, iar randamentele pe care le genereaza sunt extrem de generoase. Practic, aurul a devenit activul de refugiu al investitorilor speriati de criza datoriilor din Europa si Statele Unite ale Americii.

Pe plan local, gramul de aur a fost cotat ieri la 153,19 lei, maxim istoric anuntat de Banca Nationala a Romaniei. Pretul gramului de aur a crescut cu 10% in doar ultimele sapte zile, timp in care leul s-a depreciat semnificativ fata de euro (cursul atingand maximul anului - 4,2838 lei/euro), iar cotatia francului elvetian a urcat la un nou maxim istoric (3.6921 lei/franc).

"Dupa 8 zile consecutive de apreciere, metalul pretios a reusit sa inregistreze un nou maxim istoric fata de dolar la 1.580,0 USD/uncie, dar si fata de euro si de leu (aroape 154 ron/gram). Temerea principala este riscul de contagiune a datoriilor suverane din cadrul zonei euro, si mai nou, presiunile ce planeaza pe a treia mare economie a Zonei Euro, Italia. Aceasta temere, alimentata si de actiunile agentiilor de rating americane si de incertitudinile privind aprobarea deficitului bugetar al SUA, au redat aurului caracterul medicinal cu care ne-a obisnuit”, a declarat, pentru wall-street.ro, Alina Piciorea (foto sus), head of Corporate & Retail Sales in cadrul Piraeus Bank.

Ea este de parere ca trendul ascendent, sustinut de corectii aproape nesemnificative si de lipsa de corelatie cu alte clase de active, pastreaza previziunile in continuare optimiste. “Traderii nostri vad aurul consolidand la finalul anului in jurul nivelului de 1.800 USD/uncie", afirma Piciorea.

Razvan Furtuna (foto stanga), seful departamentului Piete Financiare din cadrul BCR, subliniaza ca din ce in ce mai multi investitori trateaza aurul ca pe o valuta de refugiu. "Interesul clientilor este in crestere, mai ales pentru cantitati mai mici, in jur de 1-2 kg, in conditiile in care motivatia acestei investitii este data de protectie/asigurare a portofoliului de investitii si nu de dorinta participarii la o piata in crestere", a declarat Furtuna, pentru wall-street.ro.

Si romanii au inceput sa se orienteze spre investitia in aur, de teama ca isi vor fructifica banii eficient daca aleg alte active sau din dorinta de a obtine randamente mai mari. In Romania, doar BCR si Piraeus Bank ofera la vanzare aur fizic.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a vandut in primele cinci luni din acest an 165 kg de aur fizic clientilor din Romania pe parcursul acestui an, depasind deja nivelul de vanzari inregistrat anul trecut. In 2010, BCR a vandut 140 kg de aur.

La nivelul intregii piete, oficialii BCR declarau in urma cu doua luni ca se asteapta ca vanzarile sa atinga 1.000 de kg pana la finele lui 2011. Cantitatea medie de aur cumparata de un client al BCR era de 5 kg,

Austriecii de la Erste Group estimeaza ca pretul unciei de aur va ajunge peste 12 luni la 2.000 de dolari, iar peste 2-3 ani la 2.300 de dolari, cu aproape 50% mai mare fata de nivelul din prezent. De ce?

"Motivele sunt: criza datoriilor fara solutie clara, emisiunea de moneda, inflatie, deprecierea valutelor, dobanzi real negative. In concluzie, aurul isi consolideaza pozitia de activ de rezerva, alaturi poate de francul elvetian dar, spre deosebire de acesta din urma, cu argumente mult mai solide", explica Furtuna.

Piraeus Bank Romania anunta la finalul anului trecut ca a vandut in primele noua luni din 2010 aproximativ. 120 kilograme de aur si 2.300 de monede, in suma de 4,2 milioane de euro. Grecii de la Piraeus vand aur sub forma de monede si lingouri din octombrie 2009, dar ofera si posibilitatea rascumpararii pentru clientii care apeleaza la serviciul de custodie.

In 2009, Piraeus a vandut aur in valoare de 1 milion de euro, respectiv 35 kilograme de lingouri si 400 de monede. Aurul este vandut sub forma de monede, lingouri sau sub forma de aur de cont, care nu presupune livrare fizica. Ieri, pretul cerut de Piraeus pentru un gram de aur de lingou era de 175 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri