Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Decizia a fost anticipata de analistii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, informeaza Mediafax.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca banca centrala ar putea fi nevoita sa urce dobanzile in acest an pentru a combate efectele unor posibile cresteri ale preturilor din sectorul energetic.

Totodata, el a aratat ca BNR ar trebui sa se abtina de la reducerea rezervelor de valuta pe care bancile trebuie sa le mentina, deoarece "nu ar fi o masura inteleapta in acest moment".

Banca centrala anticipeaza ca rata inflatiei va cobori sub 5% in septembrie, datorita unei recolte agricole bune, care va reduce preturile alimentelor.

Inflatia a scazut in iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins in mai.

Tinta de inflatie a bancii centrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an si 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri