BNR a redus rata rezervelor in valuta si a mentinut dobanda cheie la minimul istoric

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75%, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii in valuta.

Astfel, rata rezervei minime obligatorii aplicabila pasivelor in valuta ale institutiilor de credit a fost redusa la 12%, de la 14%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la 8%, arata BNR, intr-un comunicat.

Analistii se asteptau ca BNR sa mentina joi ratele obligatorii, atat in lei cat si in valuta, precum si dobanda-cheie. "Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele
in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" arata miercuri intr-un comunicat Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din noiembrie pe probleme de politica monetara ca banca centrala va ramane prudenta in privinta dobanzii-cheie la urmatoarele sedinte, insa ratele RMO urmeaza sa fie diminuate treptat, in functie de conditiile pietelor. "Probabil ca vom ramane prudenti, chiar cu inflatia negativa, si in perioada urmatoare legat de rata dobanzii. Nu spun ca excludem sau ca s-a incheiat ciclul de reducere, ca nu suntem in aceasta situatie. Mai mult, nu spun ca suntem la sfarsitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru ca trebuie sa ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se intampla in Europa", a declarat Isarescu.

La sedinta din noiembrie, banca centrala a mentinut dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, dar si nivelurile RMO aplicabile pasivelor in lei la 8% si celor in valuta la 14%. Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai a anului trecut, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti.

Citeste si:
BNR creste dobanda cheie! Ce se va intampla cu indicele Robor
Banca Nationala majoreaza din...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri