BNR a redus rata rezervelor minime pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%

BNR a decis in sedinta de vineri sa mentina in continuare rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an, dar a redus, pentru a doua oara in acest an, ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%, in timp ce pentru pasivele in lei, rezervele minime au ramas la nivelul de 8%.

La sedinta Consiliului de Administratie al BNR au participat doar opt membri, dupa arestarea lui Bogdan Olteanu, in 29 iulie, acuzat de procurorii DNA de trafic de influenta si luare de mita. Intre timp, Olteanu a demisionat, insa Parlamentul va numi un alt viceguvernator al BNR in locul lui Bogdan Olteanu abia dupa alegerile parlamentare din decembrie, potrivit declaratiilor unor lideri politici, informeaza News.ro.

Ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al bancii centrale, care ia cele mai importante decizii in materie de politica monetara, sunt guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy si Virgiliu Stoenescu.

In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara de vineri, BNR a reiterat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Analistii se asteptau ca banca centrala sa pastreze neschimbate instrumentele de politica monetara la a saptea sedinta din acest an, dar nu excludeau alte decizii de amploare mai mica, precum reducerea RMO.

Ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in ianuarie, cand a redus RMO in valuta de la 14% la 12%. Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%. Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernator la ora 15:00.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri