BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii la valuta de la 10% la 8%

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta de la 10% la 8%, pentru prima data in acest an. Nivelul precedent al rezervelor la valuta fusese stabilit in octombrie 2016.

In aceeasi sedinta, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, neschimbat de doi ani.

De asemenea, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%, in vigoare incepand din 24 mai 2015.

De altfel, analistii se asteptau la o miscare din partea bancii centrale in privinta rezervelor minime obligatorii la valuta.

“Ne asteptam ca BNR sa mentina rata de dobanda de politica monetara la 1,75%. De asemenea, nu excludem posibilitatea ca banca centrala sa reia procesul de convergenta a ratei rezervelor minime obligatorii la valuta catre nivelurile europene”, se arata intr-un raport al Bancii Transilvania publicat inainte de sedinta BNR.

Citeste si:
Un nou maxim istoric pentru EURO
Un nou maxim istoric pentru EURO
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Pe de alta parte, insa, analistii bancii se asteptau ca BNR sa semnaleze mai agresiv proximitatea lansarii ciclului monetar post-criza, prin reducerea coridorului simetric format din ratele de dobanda la facilit� tile permanente in jurul ratei de dobanda de referinta (de la nivelul actual de 1,5 puncte procentuale).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri