Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie privind politica monetara.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipata de piata, iar o indicatie in acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isarescu. Unii analisti se asteptau si la continuarea reducerii dobanzii de politica monetara. La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu, in urma cu o luna. Anul trecut, BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte procentuale, pana la 4% pe an. Banca centrala a taiat dobanda in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima scadere din 2013 a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca trei ajustari, in august (la 4,5% pe an), in octombrie (la 4,25% pe an) si in noiembrie la 4%.

Analiza indicatorilor macroeconomici atesta continuarea procesului de dezinflatie ca efect al scaderii preturilor volatile, in special cele ale marfurilor alimentare, asociat celui exercitat de persistenta deficitului de cerere agregata si de ameliorarea semnificativa a anticipatiilor inflationiste, se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 1,83% in luna noiembrie 2013 fata de 1,88% in luna precedenta, iar rata inflatiei de baza CORE2 ajustata a consemnat valori negative pentru a doua luna consecutiv. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a scazut la 4,3% in luna noiembrie 2013 fata de 4,5% in luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum – indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana – a continuat sa se reduca, atingand nivelul de 3,5% in luna noiembrie 2013 fata de 3,7% in luna anterioara.

Rata CORE 2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice. Activitatea economica a fost sustinuta in continuare de exporturi, dar si de o ameliorare a cererii interne, pe fondul cresterii consumului final al populatiei. In acelasi timp, pe partea ofertei, principalele contributii au fost aduse de anul agricol bun si de productia industriala.

Dinamica anuala a creditului total (lei si valuta) acordat sectorului privat a ramas insa negativa, in pofida unei relative imbunatatiri a evolutiei imprumuturilor in moneda nationala. Scaderea ratelor dobanzilor la creditele noi acordate companiilor si populatiei, reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara si imbunatatirea conditiilor lichiditatii pe piata monetara contribuie la o dinamica pozitiva a creditarii in moneda nationala. Evolutia si perspectivele favorabile ale inflatiei au permis bancii centrale ajustarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare pe parcursul anului 2013 si consolidarea mecanismului de transmitere a acesteia in conditii compatibile cu ancorarea eficace a anticipatiilor si in paralel cu monitorizarea atenta a evolutiilor interne si internationale.
Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei - pana la niveluri minime istorice - in prima jumatate a anului 2014, pe fondul manifestarii efectului de baza favorabil si al impactului recoltei bune din anul 2013. Aceasta evolutie este compatibila cu previziunile anterioare privind revenirea si mentinerea ulterioara a acestei rate in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei stationare de 2,5%.

Riscurile asociate perspectivei pe termen mediu a inflatiei provin, in principal, din volatilitatea fluxurilor de capital extern in conditiile procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si ale variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor asociata inclusiv deciziilor principalelor banci centrale din lume. Implementarea consecventa a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice in linie cu reperele convenite in cadrul acordului preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale, alaturi de o situatie sociala si politica echilibrata in anul electoral 2014 vor asigura consolidarea stabilitatii economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia fata de socuri externe.

In acest context, CA al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an de la 4%. In consecinta, incepand cu 9 ianuarie 2014, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 6,75% pe an de la 7%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,75% pe an. CA al BNR a decis totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. In vederea sprijinirii unui proces sustenabil de creditare si pentru armonizarea mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele in materie ale Bancii Centrale Europene, CA al BNR a decis, de asemenea, reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18% de la 20% incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara. Potrivit calendarului aprobat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 februarie 2014, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri