Bilderberg este un grup privat format din oameni de afaceri si politicieni, care se intalnesc in cea mai mare discretie sa discute si sa caute rezolvari pentru problemele de ordin mondial. Grupul poarta in acelasi timp stigmatul de a fi perceput o organizatie secreta ce conduce lumea din umbra.
Potrivit lui Etienne Davignon, presedintele Grupului Bilderberg, tot timpul vor exista persoane care sa creada in teoria conspiratiei, dar "lucrurile se intampla intr-o maniera mult mai incoerenta", scrie BBC News.

Davignon este un politician belgian, de origine maghiara, care a ocupat si functia de vicepresedinte al Comisiei Europene. De asemenea, vicontele a fost primul sef al Agentiei Internationale pentru Energie, presedinte al Societe Generale de Belgique, iar in prezent este vicepresedintele subsidiarei Suez-Tractebel.

Vicontele Etienne Davignon se va intalni vineri cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru a discuta despre Uniunea Europeana si criza datoriilor.

Grupul Bilderberg se reuneste in fiecare an din 1954 si este considerat a fi cea mai puternica structura a marilor lideri din lume.

La ultima reuniune Bilderberg, care a avut loc la St. Moritz in Elvetia, au fost prezenti printre altii presedintele Deutsche Bank, Josef Ackermann, vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, magnatul american David Rockefeller, precum si presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, si multi directori generali din marile corporatii.

Grupul Bilderberg este condus de un comitet de doi oameni, din cele 18 tari, si aduce la aceeasi masa peste 120 de oameni de afaceri si politicieni.

Numele grupului a fost dat de hotelul olandez in care a avut loc prima reuniune.

Bilderberg este acuzat ca ar fi un guvern secret


Acuzatile ca ar fi de fapt un guvern mondial din umbra au pornit de la faptul ca multi politicieni de renume au fost prezenti la intalnirile Grupului chiar inainte de a fi alesi in functii importante.

Astfel, Bill Clinton a participat la o reuniune a Bilderberg in 1991, pe vremea cand era guvernator de Arkansas, iar Tony Blair a participat in 1993, cand era inca in opozitie. De asemenea, toti presedintii recenti ai Comisiei Europene au fost prezenti la intalnirile Bilderberg inainte de a fi desemnati pe aceasta pozitie.

Coincidenta sau nu, evenimentele de acest gen au inmultit acuzatiile ca Grupul propulseaza politicienii favoriti in functii inalte.

Vicontele Davignon respinge aceste critici si spune ca membrii din conducerea Grupului sunt doar foarte priceputi in a recunoaste talentele.

"Comitetul de conducere evalueaza doar foarte bine tinerele sperante aflate inca in faza de inceput a carierei, care vor ajunge sa fie cunoscute", explica Davignon.

El completeaza ca numirea acestora in functii inalte nu este un accident, dar nu este nici o profetie, si daca ajung acolo nu se datoreaza Bilderberg.

Insa, criticii Grupului considera ca procesul de selectie impinge in fata diversi politicieni la inceput de cariera, ale caror viziuni sunt apropiate de planurile marilor corporatii.

"Nu cred ca suntem o clasa care conduce lumea, pentru ca nu cred ca exista o clasa dominanta. Pur si simplu cred ca este vorba de oameni care au influenta si sunt interesati sa discute cu alti oameni cu influenta", a spus vicontele Davignon.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri