Mugur Isarescu ar mai putea ramane un mandat la conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar avea sustinerea PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Decizia va fi formalizata intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului, anuntata luni de premierul Viorica Dancila.

”Am vorbit despre o sesiune extraordinara incepand cu 1 iulie astfel incat sa putem duce la bun sfarsit proiectele pe care le vom incepe saptamana asta”, a spus Dancila.

Actualul Consiliu de Administratie al BNR are mandat pana in octombrie 2019, insa alegerea noilor membri ai Consiliului trebuie demarata in aceasta vara in Parlament.
Inca de anul trecut, actualul guvernator a fost asaltat cu intrebari referitoare la posibilitatea preluarii unui nou mandat, insa nu a dat un raspuns concret. Initial, a declarat ca varsta inaintata nu i-ar mai permite sa preia un nou mandat (implineste 70 de ani in aceasta vara), dar apoi a spus ca "Parlamentul va decide" daca ii va incredinta un nou mandat la carma BNR, dar "ceea ce conteaza este ca institutia sa ramana solida".

Mugur Isarescu a condus banca centrala a Romaniei aproape 30 de ani, timp in care a traversat o gama larga de evolutii economice, de la hyperinflatie pana foarte aproape de intrarea in incapacitate de plata si la criza financiara globala din 2008.

Cum arata economia in anul schimbarilor la BNR?

Pentru Romania, o eventuala schimbare a conducerii BNR vine intr-un moment dificil. Dupa o crestere rapida, economia da semne de incetinire, in timp ce deficitul bugetar urmeaza sa depaseasca anul viitor limitele impuse de UE, iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. In conditiile in care pana la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidentiale si parlamentare, este clar ca banca centrala are nevoie de o mana ferma, scria recent presa internationala.

Citeste si:
Averea lui Isarescu: salariu mai mare, pensie si conturi noi in euro
Declaratia de avere a...

Guvernatorul BNR a jucat un rol cheie in aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 si a fost o ancora de stabilitate in timp ce multe guverne s-au prabusit. Sub conducerea sa, hiperinflatia a fost invinsa iar cresterea economica a ajutat la reducerea saraciei. Urmatorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a carei data tinta a fost stabilita recent pentru 2024.

De asemenea, Isarescu a dobandit si o recunoastere internationala. In cei 28 de ani a colaborat cu omologi precum Alan Greenspan si Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare si este un membru al exclusivistului club Bilderberg Group
Autoritatea lui Isarescu a inceput sa fie contestata de reprezentantii puterii in ultimii ani, din cauza faptului ca s-a opus unor masuri nocive economiei. Guvernatorul a atras atentia ca Guvernul nu l-a consultat atunci cand a decis sa reduca taxele sau sa introduca o asa-numita "taxa pe lacomie" care viza bancile, prima masura alimentand inflatia iar a doua a declansat cele mai mari vanzari in masa pe bursa de la Bucuresti din ultimul deceniu.

Dupa cele mai recente evolutii din zona politica (rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai si incarcerarea liderului PSD, Liviu Dragnea) se pare, insa, ca presiunile asupra bancii centrale au slabit in intensitate.

Citeste si:
Isarescu: Indatorarea tarii arata bine. Problema e ce facem cu banii
Mugur Isarescu, BNR:...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Pro Romania vrea candidat propriu la prezidentiale. Variantele propuse