Intermedierea bancară din România se află sub media europeană, o veste proastă pentru economia țării noastre care are nevoie de o finanțare sănătoasă. Cu toate că mediul de afaceri ar putea da vina pe băncile care nu vor să le ofere credite, Sergiu Manea, șeful BCR, spune că problema constă în faptul că țara noastră are un număr mare de companii care nu ar putea să susțină un credit.

Una din patru companii din România se încadrează în categoria "zombie", conform analizelor BNR. Din această categorie fac parte firme ce în ultimii doi ani au avut: deficiențe de capitalizare, rentabilitate negativă a activelor, active imobilizate în scădere, grad de îndatorare relativ mare (datorii/capitaluri>2). Acest lucru se traduce practic în faptul că băncile nu pot să ofere credite acestor companii, ceea ce ne clasează la coada clasamentului în ceea ce privește intermedierea financiară.

Resimt în fiecare zi competiția din piața. Am credita orice mișcă - și este creditabil - (n.red: cu referință la mediul de business) - nu e o glumă - problema este că, spre deosebire de acum 15 ani, sunt niște reguli foarte strânse pe care trebuie să le urmăm. În alte țări numărul potențialului împrumutați din zona antreprenorială este mai mult mai mare”, a declarat Sergiu Manea, întrebat despre creșterea creditării mediului antreprenorial din România.

Șeful băncii controlate de Erste spune că am această problemă ar putea fi rezolvată prin dezvoltarea pieței de capital. Acest lucru ar putea antrena potențiala bancabilitate al mediului antreprenorial românesc.

„Atunci când vorbesc despre piaţa de capital, în sens larg, mă gândesc că aceasta ar putea antrena potenţiala, să spunem, bancabilitate, nivel doi, trei, a acestui mediu antreprenorial pe care încercăm să-l creăm, pentru că noi vorbim acum de mediu antreprenorial 4.0", a spus Sergiu Manea.

Mugur Isărescu: Avem datorie externă privată pentru că marile companii nu se împrumută din România

Efectul intermedierii financiare scăzute din România a fost dezbătut și de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Acesta declara anul trecut, în cadrul lansării Raportului asupra stabilității financiare, că o parte din datoria privată externă rezultă din faptul că marile companii nu se împrumută din România. Acesta a adăugat că unii antreprenori ar contracara acest argument fiindcă băncile „suflă și în iaurt” înainte să-ți dea un credit. Cu toate acestea, Isărescu spune că băncile comerciale nu pot da credite firmelor care nu pot garanta că le vor plăti.

„Datoria privată externă vine din faptul că marile companii nu se împrumută din România. Îmi puteți spune: băncile suflă și în iaurt înainte să-ți dea un credit. Lumea o să spună:«Domnule Guvernator, iar țineți cu băncile». Cu toate acestea, dacă o bancă dă un credit unei companii cu capital negativ, compania nu va avea de unde să îi dea înapoi”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că stăm mai bine decât media europeană în ceea ce privește rata creditelor neperformante. Acesta a menționat, în cadrul lansării raportului asupra stabilității financiare că România este una dintre cele 5 țări din UE în care nu s-au folosit fonduri publice pentru salvarea băncilor.

Sursa foto: BCR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri