Una din patru companii din România se încadrează în categoria "zombie", conform analizelor BNR. Din această categorie fac parte firme ce în ultimii doi ani au avut: deficiențe de capitalizare, rentabilitate negativă a activelor, active imobilizate în scădere, grad de îndatorare relativ mare (datorii/capitaluri>2).

Tema specială a Raportului discută despre companiile zombi și eficiența procedurii insolvenței. Această denumire este asociată companiilor cu o performanță economică scăzută și contribuție modestă la activitatea economică, dar care determină dereglări importante în ceea ce privește alocarea resurselor în economie, colectarea de venituri la bugetul de stat, guvernanța corporativă și disciplina la plată.

Prezența unui număr relativ ridicat de firme zombi menține la un nivel scăzut reziliența la șocuri a întregului sector al companiilor nefinanciare și limitează dezvoltarea acestuia. Mecanismele existente de soluționare a problemelor legate de ieșirea de pe piață a companiilor zombi nu au eficacitatea necesară diminuării substanțiale a acestei vulnerabilități. În acest sens ar putea fi avute în vedere revizuirea cadrului legislativ privind societățile comerciale, în vederea îmbunătățirii gradului de capitalizare, precum și îmbunătățirea mecanismelor de restructurare și de ieșire din piață a firmelor neviabile.

Ce știm despre ele? Aceste companii sunt aproape în totalitate cu capital românesc, au o performanță economică scăzută, un grad mare de îndatorare, nu dispun de lichidități și au datorii la buget, dar continuă să funcționeze, consumând resurse ce ar putea ajunge la companiile mai inovative, după cum explică economistul austriac Joseph Schumpeter, conform lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Menținerea în viață a companiilor zombie pentru perioade mai lungi este nesănătoasă, poate să vulnerabilizeze economia din mai multe perspective: scăderea nivelului productivității, reziliență redusă la șocuri și crize, creșterea ratei creditelor neperformante, creștere economică lentă etc.

O posibilă soluție de limitare a efectelor nedorite este dezvoltarea unui cadru eficient de insolvență. Intrarea în piață trebuie să fie ușoară, la fel și ieșirea. De asemenea, multe din companiile zombie sunt ținute în viață de programe guvernamentale, din banii contribuabililor.

De altfel, în perioadele de întărire a politicii monetare, când banii devin scumpi, companiile zombie tind să iasă din piață.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri