AOAR propune Guvernului infiintarea unei banci specializate in finantarea activitatilor de productie si capitalizarea acesteia cu 200-300 milioane de euro, din privatizari, stimularea angajarii tinerilor in microintreprinderi si folosirea resurselor regenerabile pentru incalzirea cladirilor publice.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) arata, intr-un comunicat, ca Romania are resurse pentru a inregistra o crestere economica de circa 2%, daca Guvernul va intelege ca, dincolo de acordurile cu FMI si CE, administratia centrala si cea locala sunt direct raspunzatoare pentru aplicarea proiectelor ajunse in faza de realizare, indiferent de sursa lor de finantare, asociatia propunand totodata autoritatilor o serie de masuri economice.

"Cel mai important test va fi cel legat de responsabilizarea reala si transparenta a administratiei centrale si locale, inclusiv Autoritati de Management si Organisme Intermediare, fata de realizarea tuturor proiectelor finantate din fonduri nerambursabile, alocate Romaniei din Bugetul UE 2007-2013. Prioritatea absoluta trebuie sa fie acordata programelor operationale de mediu, infrastructura, competitivitate, dezvoltare regionala si dezvoltare rurala", se precizeaza in comunicatul citat de Mediafax.

AOAR cere promovarea realista si atractiva pentru investitori a proiectelor de partenariat public-privat, din energie, irigatii si infrastructura rutiera.

"Cerem prezentarea periodica, publica, a stadiului, progreselor realizate in operationalizarea acestor proiecte importante pentru economia Romaniei, sursa de mobilizare a mediului de afaceri romanesc. Cerem prezentarea de catre fiecare Consiliu Judetean a minim 5 proiecte, avand prioritate regionala, proiecte care se doresc a fi realizate in partenariat public-privat. Pentru realizarea acestor proiecte cu celeritate propunem ca noile locuri de munca create la nivel judetean sa constituie o sursa de finantare a bugetelor locale, taxele si impozitele urmand a fi facute direct venituri la bugetul local. Masura poate fi aplicata pe o durata de 2-3 ani sau pe toata durata de executie a proiectului", spun oamenii de afaceri.

Alta propunere vizeaza stimularea angajarii tinerilor in varsta de pana la 25 ani in microintreprinderi, prin exonerarea platii taxelor si impozitelor aferente salariului acestora pana la nivelul de 1.000 lei.

In plus, asociatia vrea infiintarea Bancii Industriei, in termen de trei luni, avand la baza experienta acumulata de Fondul Roman pentru Garantarea IMM-urilor.

Banca ar urma sa fie capitalizata cu cel putin 200-300 milioane euro, din venituri obtinute prin prizatizarile trecute si cele care vor avea loc, si sa finanteze exclusiv activitati de productie.
De asemenea, AOAR sustine pregatirea si derularea intensiva si transparenta a proiectelor de reabilitare termica a cladirilor, precum si lansarea urgenta a program care sa asigure incalzirea pe baza de resurse regenerabile a cel putin 1.000 de institutii publice - gradinite, scoli, spitale, primarii, oferind administratiilor locale garantii guvernamentale pentru o astfel de investitie.

AOAR doreste si un program national de investitii "Prima Sera", prin care sa fie acordate garantii guvernamentale in domeniul serelor.

"Romania detine in continuare consistente resurse economice, de forta de munca, insuficient mobilizate si stimulate pentru a contribui la asigurarea unei cresteri economice durabile. Ajustarile bugetare, desi necesare, chiar realizate voluntarist si slab pregatite, trebuie sa fie urmate de masuri ample de favorizare a crearii de locuri de munca, cat mai bine calificate, si de dezvoltare a mediului de afaceri", mai arata asociatia.

Organizatia incheie apreciind ca tarile care care nu iau masuri de crestere economica, multumindu-se cu ajustari de cheltuieli, vor fi penalizate de criza dur si pe o durata mare de timp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri