Romania va mai accesa piata SUA in acest an pentru a se imprumuta in dolari, intrucat prima iesire a fost un succes, in urmatoarea emisiune fiind mai putin importanta suma atrasa, cat mai ales perceptia inverstitorilor si lungirea maturitatilor, spune ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
"A fost un succes si trebuie continuat. Nu suma este importanta, ci perceptia investitorilor privind Romania. Chiar a fost un test cum este perceputa Romania pe piata din SUA si s-a dat un semnal ca investitorii apreciaza masurile aplicate", a declarat Ialomitianu, potrivit Mediafax.

El a continuat aratand ca emisiunile pe pietele externe sunt importante pentru ca se testeaza perceptia investitorilor in ceea ce priveste guvernarea si riscurile asociate evolutiei economice a Romaniei.

"Conditia este tot o maturitate lunga, pentru ca Romania trebuie sa mearga pe o panta de consolidare a datoriilor", a spus Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca amanarea emisiunii din toamna anului trecut de pe piata SUA nu a fost un esec, ci doar o pozitionare a Romaniei, care a transmis ca nu are presiuni de finantare si nu doreste sa acceseze fonduri la orice costuri.

Romania a atras marti 1,5 miliarde dolari din vanzarea de obligatiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piata din SUA. Cererea pentru obligatiun a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

In luna ianuarie, Ministerul Finantelor a imprumutat 9,93 miliarde lei de pe piata interna si, cumulat cu banii din emisiunea de pe piata americana (4,9 miliarde lei), a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri