Banca Comerciala Romana a inregistrat anul trecut un profit net de 202 milioane euro, a anuntat miercuri presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.
Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane lei (RON) (echivalent cu 202 milioane EUR), cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei (RON), potrivit rezultatelor financiare preliminare.

Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitatii, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza. Am obtinut, prin dezvoltarea puternica a volumului de afaceri si gestionarea atenta a evolutiilor si riscurilor, un profit net record pentru bancile din Romania, peste 200 de milioane EURO, valoare care reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanesc a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Venitul net operational a inregistrat, de asemenea, o crestere cu 6%, la 2.294 milioane lei (RON), in conditiile unei piete deosebit de volatile in care marja dintre dobanda activa si pasiva s-a ingustat peste asteptari. In acest context, veniturile nete din dobanzi au inregistrat un recul cu 5,9% de la 1423,1 milioane lei (RON) la 1339,8 milioane lei (RON), evolutie compensata in mare parte de cresterea cu 12,6% a veniturilor din comisioane, pana la 646,7 milioane lei (RON), generata de cresterea puternica a volumului afacerilor. Totodata au crescut substantial, cu 109,7%, veniturile nete din operatiuni financiare care au urcat pana la 223,1 milioane lei (RON).

Erste considera BCR cea mai profitabila banca romaneasca

Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat, citat de Rompres, ca grupul pe care il conduce a preluat cea mai profitabila banca romaneasca, dupa aflarea rezultatelor Bancii Comerciale Romane pe 2005.

"Rezultatele financiare pe 2005 ale BCR- raportate conform standardelor contabile romanesti, in timp ce Erste Bank utilizeaza standardele internationale de contabilitate -, demonstreaza ca Erste Bank a preluat nu doar cea mai mare banca din Romania, ci si una din cele mai profitabile banci romanesti'', a declarat, pentru Rompres, presedintele Erste bank, Andreas Treichl.

Treichl considera ca ritmul ridicat de crestere a imprumuturilor de retail arata potentialul de crestere al economiei romanesti. Cresterea depozitelor populatiei demonstreaza, pe de alta parte, existenta unor venituri disponibile la populatia Romaniei si imbunatatirea increderii romanilor in sistemul bancar, a spus pretedintele Erste.

Performantele BCR vor permite o integrare viitoare fara obstacole a BCR in grupul Erste Bank. Consideram ca Erste Bank, prin efectele de sinergie si know how-ul sau, impreuna cu aderarea Romaniei la UE, vor ajuta BCR sa-si consolideze pozitia de lider al pietei bancare romanesti", a spus Andreas Treichl.

Costurile de exploatare au inregistrat o crestere cu 19,4% pana la 1287,6 milioane lei (RON). Ca urmare venitul net din exploatare s-a diminuat cu 7,4% de la 1086,4 milioane lei (RON) la 1006,4 milioane lei (RON) iar raportul cost/venituri s-a ridicat la 57,99%.

Totodata, pierderea neta din provizioane s-a redus cu 62,4% pana la numai 63,4 milioane lei (RON) ca urmare a imbunatatirii managementului riscurilor si a calitatii portofoliului de credite.

Ca rezultat, profitul brut inainte de impozitare a crescut cu 2,3 % pana la 871,2 milioane lei (RON), echivalent cu circa 237 milioane EUR.

Puterea financiara a bancii a crescut permanent, ca urmare a eficientei sale economice care s-a imbunatatit constant, capitalurile proprii ale bancii sporind cu 11,6% in 2005 la 3.952,4 milioane lei (RON) (echivalent cu 1,075 miliarde EUR) de la 3540,2 milioane lei (RON) in 2004.

Rentabilitatea capitalului determinata pe baza profitului net (ROE) a crescut la 18,8%, cu 0,64 puncte procentuale peste valoarea din 2004, rezultand o fructificare superioara a capitalului actionarilor. Valoarea ROE este peste media de 12,9% inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc.

In 2005, banca a realizat o crestere foarte consistenta a bilantului, cu 40% fata de 2004, activele bilantiere ridicandu-se la 32.961 milioane lei (RON) (aproape 9 miliarde echivalent EUR).

Portofoliul de credite acordate clientilor a crescut cu 50,3% fata de 31 decembrie 2004, insumand in sold, la finele anului trecut, 16.058 milioane lei (RON) (circa 4,37 miliarde echivalent EUR), plasamentele in credite fiind, si in 2005, principalul activ bilantier al bancii.

Prin strategia promovata si pe care continuam sa o aplicam consecvent, sprijinim economia reala dezvoltand parteneriate durabile cu clientii din cele patru segmente strategice pentru BCR mari corporatii, IMM-uri, populatie si administratia locala intarind astfel pozitia noastra de cea mai importanta banca comerciala pentru Romania a subliniat Nicolae Danila.

In domeniul creditarii trebuie evidentiate trei aspecte importante:

Creditul retail, ajuns la un sold de peste 1,7 miliarde echivalent EUR, a fost, in 2005, cel mai dinamic plasament al BCR, cu o crestere in termeni nominali de peste 86%, evolutie in care creditul in lei (RON) a crescut cu 60%;

Banca s-a orientat mai ferm catre finantarile pe termen lung, incurajand deciziile investitionale ale clientilor, aceste credite ajungand, la finele anului trecut, la o pondere de 41% din total portofoliu fata de 19% in 2004;

Mentinerea unei structuri de credite preponderent in moneda nationala 56% din total portofoliu in conditiile unei piete dominate inca de creditele in valuta.

Pe segmentul atragerii de resurse de la clientii nebancari, banca a inregistrat o crestere mai accentuata a depozitelor in lei (RON), care aveau o pondere de 68% in total depozite, crestere stimulata de remunerarea mai buna. Depozitele clientilor la BCR au crescut in 2005 cu 31,3% pana la 21.410 milioane lei (RON).

BCR este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele de piata 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti - confirmand consolidarea pozitiei sala de lider si formator de piata.

2005 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificative, apreciaza Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Capacitatea de lucru a BCR a fost extinsa in 2005 si prin deschiderea a 60 de noi unitati bancare, reteaua teritoriala ajungand la 372 sucursale si agentii, in conditiile in care numarul mediu de personal s-a redus, in mod natural, cu 3,5% pana la 11.584 salariati.

Totodata au crescut substantial indicatorii de productivitate pe salariat, cresterile fiind superioare celor inregistrate pe total sistem bancar atat la active cat si la credite si profit net/salariat. La acest ultim indicator valoarea obtinuta de BCR 64 mii lei (RON) / salariat fiind dubla fata de cea inregistrata pe ansamblul sistemului bancar romanesc.

BCR a finalizat, in cursul anului trecut, reorganizarea activitatii de retail si este in curs de implementare a proiectului de optimizare a activitatii de corporate, ambele realizate cu asistenta firmei germane IDS Scheer si se afla in faza finala de constructie a unui sistem IT imbunatatit, realizat de specialistii bancii impreuna cu cei ai firmelor Oracle, Ernst & Young, Microsoft si Softwin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri